Aquest dimecres se sotmet a votació al Congrés el famós decret "contra la República digital". Més enllà el polèmic nom amb que el va batejar el mateix Pedro Sánchez, la norma habilita l'Estat a tancar pàgines i xarxes socials i fins i tot envaeix competències de les comunitats autònomes. És per això que des de la Generalitat preparen una ofensiva "a tots els nivells" --polític, jurídic i internacional-- per a fer-hi front, a Espanya i a Europa. “És un decret que no deixarem passar. El combatrem”, asseguren fonts del Govern.

Des de la Generalitat no només hi veuen la possibilitat de tancar pàgines webs sense ordre judicial, sinó que també l’obertura de portes a la invasió de competències i a la recentralització en altres àmbits. “S’assembla molt a la llei mordassa, però en format judicial”, denuncien des de la plaça Sant Jaume. “És una espècie de 155 per la porta del darrere”, afegeixen. La primera crítica és a les formes: en campanya electoral, en funcions i a través d’un decret. “A Turquia almenys ho van fer a través d’una llei al Parlament”, ironitzen.

La batalla judicial ja ha començat aquest mateix dijous, quan el Govern ha aprovat demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) perquè analitzi el decret. Com a molt tard tindran aquest informe el pròxim gener. Ja disposen d'un informe dels seus propis serveis jurídics. A partir d’aquí, si l'òrgan consultiu hi veu indicis d'inconstitucionalitat, s’obrirà la porta a un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional, on confien que sigui tombat. “No se salva cap article del decret llei”, sostenen des del Govern.

Però no es quedaran a Espanya, sinó que també aniran a Europa. “Això no aguantarà les directives europees pel que fa al respecte més fonamental a la llibertat d’expressió i el concepte d’Internet lliure”, asseguren des de la Generalitat. És per això que jugaran la carta dels drets fonamentals. Estan estudiant les institucions europees més òptimes. “Quan ho portem a Europa, això s’ho carregaran”, estan convençuts des de l’executiu català.

Finalment, en l'àmbit polític, la Generalitat també plantarà batalla. “S’ha fet pensant en Catalunya, però això afecta a tots els espanyols”, asseguren des del Govern. És per això que ha mantingut contactes amb Podemos i amb el PNB per intentar aturar aquest decret. El mateix conseller d'Administració Digital, Jordi Puigneró, s'ha desplaçat a Madrid per seguir la convalidació al Congrés.

Segons el Govern, el decret no només permet tancar els serveis d'Internet, sinó també interferir el telèfon mòbil, perquè parla d'interferir "qualsevol tipus d'infraestructura" sense ordre judicial i a l'empara de necessitats d'ordre públic. També, segons l'executiu, prohibeix l'ús de tecnologies "d'apoderament ciutadà" sobre el control de les dades.