El Govern ha fet públic un comunicat des de Brussel·les en què, davant les citacions judicials a què haurà de fer front demà a l'Audiència Nacional, assegura que el seu compromís "en la defensa dels drets i les llibertats del poble català és total". "Entomem les penes de presó que ens esperen com una denúncia de la situació que viu la democràcia a l'Estat Espanyol i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble", es proclama en el text que apareix signat pel Govern legítim de la Generalitat de Catalunya.

L'executiu català ha fet públic aquest comunicat hores abans que una part del consell executiu, encapçalada pel vicepresident, Oriol Junqueras, es presenti davant la jutge de l'Audiència Nacional que els ha citat a declarar pels delictes de sedició, rebel·lió i malversació. El president, Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Borràs i Meritxell Serret no acudiran a Madrid i han demanat declarar des de Bèlgica.

A Madrid, a més de Junqueras, viatgen els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Joaquim Forn i Lluís Puig, a més de l'exconseller Santi Vila.

Judici polític

El Govern insisteix que en el seu comunicat que les citacions formen part d'un sumari "sense fonament jurídic que només busca castigar idees" i denuncia una vegada més que es tracta d'un "judici polític".

Així mateix recorda que el president ja va deixar clar en la compareixença que va protagonitzar dimarts des de Brussel·les que una part del gabinet acudiria a declarar a l'Audiència per denunciar la "manca de garanties del sistema judicial espanyol" i la voluntat de "perseguir idees polítiques", mentre la resta es quedaria a Bèlgica per denunciar davant la comunitat internacional aquesta situació i reclamar a la UE que afronti una solució dialogada al conflicte.

El text insisteix també que ni el president ni els consellers que es queden a Brussel·les tenen cap intenció d'eludir la Justícia, sinó que la reclamen i que la seva voluntat és respondre a les citacions -que han arribat d'un dia per un altre- amb els mecanismes que preveu la UE en aquests casos. 

El Govern denuncia igualment la "desproporció de les penes demanades pel Fiscal", que compara amb les pròpies dels delictes d'assassinat o terrorisme, i recorda que el Fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va ser reprovat pel Congrés dels diputats.

 

El text íntegre del comunicat és el següent:

"El Govern legítim de la Generalitat de Catalunya afronta les citacions judicials de l'Audiència Nacional  en els termes que ahir va anunciar el President Puigdemont.

Davant les citacions decretades per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela contra el Govern de la Generalitat, volem recordar:

a) Que aquestes citacions s'emmarquen en un sumari sense fonament jurídic que només busca castigar idees. Estem davant d'un judici polític.

b) La desproporció de les penes demanades pel fiscal, reprovat pel Congrés espanyol, equivalents a delictes com l'assassinat o el terrorisme,  demostren que estem davant d'un judici polític efectuat al dictat del govern de l'Estat Espanyol.

c) El President de la Generalitat de Catalunya ahir ja va explicar quina seria la fórmula amb què els consellers del seu Govern afrontarien aquesta declaració.

--Puigdemont va explicar que uns consellers anirien a l'Audiència Nacional a declarar com a denúncia de la manca de garanties del sistema judicial espanyol i de la seva voluntat de perseguir idees polítiques. 
--Al mateix temps, un altre grup de consellers es quedaran a Brussel·les per tal de denunciar davant de la comunitat internacional aquest judici polític i emplaçar molt especialment, a Europa a afrontar una solució dialogada al conflicte.
--En cap cas els consellers i el President que es queden a Brussel·les contemplen eludir la justícia sinó que justament la reclamen, i respondran a unes citacions, que han arribat d'un dia per l'altre, d'acord amb els mecanismes que ja estan previstos a la Unió Europea en aquestes circumstàncies.

d) El compromís d'aquest Govern en la defensa dels drets i les llibertats del poble català és total. Entomem les penes de presó que ens esperen com una denúncia de la situació que viu la democràcia a l'Estat Espanyol i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble."