Aquest dimecres a la tarda ha estat el torn de la CUP, que s’ha reunit amb el president Pere Aragonès. El cap del Govern sondeja el terreny dels partits independentistes i sobiranistes per bastir un “front comú” a les eleccions espanyoles del 23-J. Una proposta de la qual recelen els anticapitalistes, que asseguren que tampoc no han rebut cap mena de concreció, més enllà d’anàlisis genèriques del context polític. “A correcuita no es troben solucions a problemes que són profunds”, ha advertit la diputada Eulàlia Reguant. Els cupaires, que tenen dos diputats al Congrés dels Diputats, encara no han decidit si es presentaran als comicis avançats per Pedro Sánchez.

Les diputades Eulàlia Reguant i Dolors Sabater i la membre del secretariat Maria Sirvent s’han reunit durant una hora a la zona de Govern del Parlament. En una atenció als mitjans posterior, Reguant ha explicat que han traslladat la “preocupació” pels resultats de les eleccions municipals, que “van ser un correctiu per a tot l’independentisme”. I també han compartit la “preocupació per l’auge de la dreta, l’extrema dreta i l’unionisme”. Però, segons els anticapitalistes, no ha passat d’una simple anàlisi de context i la constatació de diferències.

Així, segons Eulàlia Reguant, no s’ha parlat de llistes electorals, sinó de “com es pot acabar fent front a un eventual resultat de les eleccions del 23-J, que situï la dreta i l’extrema dreta” a La Moncloa. Tampoc no han rebut cap proposta d’acord programàtic, com ha plantejat Oriol Junqueras. En qualsevol cas, els anticapitalistes avisen que “a correcuita no es troben solucionen a problemes que són profunds” i que “no es pot pretendre que en un mes se solucioni el que no s’ha fet en dos anys”.

No saben si es presentaran

Anaven lents perquè anaven lluny. Però el calendari pressiona amb la convocatòria d'eleccions generals anticipades del 23 de juliol: el 9 de juny finalitza el termini per a les coalicions i el 19 de les llistes. En aquest context, s'ha obert un debat intern dins la CUP. Fonts de la direcció de la formació anticapitalista asseguren que encara no han decidit si es presentaran un altre cop o no, que no és un "automatisme" com a les eleccions al Parlament o als ajuntaments. La decisió final, com és habitual en aquests casos, s'acabarà adoptant de forma assembleària. Es donen entre 10 i 15 dies per a decidir-ho internament. La “precipitació” de l’anunci Pedro Sánchez ha rebentat els seus tempos habituals. Part dels dubtes provenen dels resultats de les eleccions del passat diumenge, on l'independentisme va retrocedir en general. Els cupaires es consolen, "van salvar els mobles".