El Govern ha emplaçat l'executiu espanyol i les autoritats de la UE a "saber interpretar" el resultat de les eleccions que s'han celebrat aquest cap de setmana a Catalunya, en què les forces independentistes han superat el 50% dels vots.

Després que l'executiu ha analitzat a la reunió d'avui els resultats de diumenge, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha advertit en la roda de premsa posterior que "el missatge de la ciutadania ha estat clar" i "un cop més l'opció que aposta per la solució política del conflicte ha sortit clarament reforçada". "Els partits que aposten per l'amnistia i l'autodeterminació han obtingut més suport que mai, aquest cop superant 50% en vots per primera vegada", ha recordat.

El conflicte no està resolt

Tot plegat ha de servir perquè "Madrid i Brussel·les constatin que el conflicte no està resolt, que l'han d'afrontar i que passa per l'autodeterminació i l'amnistia".

La consellera de Presidència ha evitat fer autocrítica del funcionament de la coalició de Govern entre JxCat i ERC i s'ha limitat a assenyalar que correspon a les forces polítiques de la Cambra catalana "la construcció d'una majoria que permeti nou govern". 

"Les urnes han tornat a dir que d'una manera o altra els partits s'han d'entendre", ha admès Borràs, que ha demanat els grups "puguin dialogar i fer la seva feina".

 

Participació

Pel que fa la valoració de la jornada electoral, ha recordat que el Govern amb el suport de la taula de partits preferia haver deixat els comicis fora de la tercera onada de la Covid, però malgrat tot el Govern i les Administracions locals van desplegar uns protocols per celebrar amb normalitat i sense incidents destacables la jornada.

Budó ha lamentat la baixada de la participació, especialment tenint en compte que la tendència creixent dels darrers anys. 

En ser interrogada sobre l'entrada de Vox al Parlament i quina hauria de ser la resposta, ha recordat que correspon als grups decidir sobre el funcionament de la Cambra però ha admès que "no és cap bona notícia que la ultradreta populista sigui al Parlament". La consellera no ha amagat la preocupació per l'entrada d'una força amb un discurs que entre d'altres qüestions nega la violència masclista.

Detenció de Hásel

Budó ha valorat també la detenció de Pablo Hásel que s'ha produït aquest matí a la Universitat de Lleida. "És una mostra més de la involució dels drets a Espanya, que des de Catalunya venim denunciant i patint fa temps", ha advertit.

La consellera ha lamentat que s'arribi fins a l'extrem d'empresonar un raper per les seves cançons i ha recordat el cas de Valtónyc que va marxar a Brussel·les per no córrer la mateixa sort. 

"Hem de denunciar aquesta involució dels drets a Espanya que a Catalunya portem ja massa temps patint", ha advertit, Budó que ha evitat valorar l'acció dels Mossos d'Esquadra, que s'han hagut d'encarregar de la detenció, la qual cosa ha atribuït al seu paper com a policia judicial.

 

A la imatge principal, el Govern durant la reunió del Consell Executiu / Rubén Moreno