El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, ha enviat una carta a quatre congressistes nadius americans, al Native American Caucus i a les dues principals associacions de representació dels nadius americans dels EUA, en què denuncia la “crueltat i insensibilitat” del ministre Josep Borrell.

El ministre va argumentar aquest dilluns en una conferència a la Universitat Complutense de Madrid que als Estats Units no hi ha problemes d’integració perquè “l’únic que van fer va ser matar quatre indis”.

Bosch considera que les afirmacions de Borrell revelen una "profunda ignorància" de la història americana, passant per alt l’existència de pobles indígenes i el fet que els EUA "es va convertir en la primera república secular del món, que va prohibir la noblesa i van fundar una societat basada en la idea de la tolerància religiosa i la igualtat".

“Des del Govern de la Generalitat de Catalunya volem desvincular-nos d’aquestes desafortunades i desinformades declaracions. Donem suport fermament a la comunitat indígena, el reconeixement de la seva història, la recerca de reparacions i el dret a la representació”, subratlla.