Poques hores abans de l'inici del debat de política general, el Govern ha posat en marxa aquest dimarts la reforma de la llei audiovisual de Catalunya amb l'objectiu de reforçar la protecció de la llengua davant del risc que la norma que prepara el govern espanyol deixi desprotegit el català. Això no obstant, l'executiu impulsa aquest nou text quatre dies després que Junts, va tramitar pel seu compte a la Cambra catalana el seu propi projecte.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha tret ferro al fet que un dels socis de l'executiu ja s'hagués avançat a la proposta aprovada aquest dimarts. "Avui comença a caminar la proposta del Govern, de la totalitat del Govern. La que el Govern considera la fórmula més adient", ha argumentat la portaveu.

 

El fet, però, és que divendres ERC no va amagar el malestar amb la iniciativa de Junts i aquest dimarts la resposta republicana ha arribat des del Consell Executiu. Ho ha fet, a més, gairebé al mateix temps que la Mesa del Parlament acceptava a tràmit la proposta de modificació que va presentar Junts, que ara seguirà el seu curs a la Cambra.

En acabar la roda de premsa del Govern, Junts ha replicat a la decisió del Consell Executiu de posar en marxa la nova llei "celebrant" que s'hagi acceptat que calia un nou text i "no només negociar una quota de català a Madrid". En qualsevol cas, aquesta formació ha anunciat que mantindrà la seva proposició perquè s'aprovi d'urgència una nova llei.

Llei estatal

Els moviments al voltant de la llei audiovisual s'han posat en marxa després que a començament de la setmana passada es va confirmar que el nou text que impulsa el ministeri d'Economia obliga les grans plataformes, entre altres qüestions, a oferir un ampli catàleg en llengua espanyola però no preveu cap protecció reforçada per a altres llengües de l’Estat, com el català.

Aquest matí el Govern ha aprovat a proposta de la conselleria de Presidència la memòria preliminar per adaptar la normativa catalana a les directives europees. L'objectiu és, segons ha destacat Plaja, la protecció de la llengua catalana i aranesa, amb l'establiment d'uns percentatges mínims d'ús del català. "S'està treballant perquè el català no sigui una llengua maltractada i tingui l'espai que li pertoca", ha subratllat la portaveu.

La norma ha de servir també per garantir la transparència en la propietat dels mitjans, reforçar la protecció davant de continguts que inciten a l'odi, protegir els menors o garantir l'accés a persones amb discapacitats. 

Plaja ha destacat que l'anterior llei, aprovada fa 16 anys, ha quedat obsoleta i, entre d'altres qüestions, no contempla l'existència de plataformes; i ha assegurat que no toparà amb el canvi legislatiu que s'està abordant a l'Estat atès que se situa dins de les competències que contempla l'Estatut, ratificades en diferents ocasions pel Tribunal Constitucional.

Detenció de Puigdemont

La portaveu del Govern ha evitat entrar en la polèmica sobre la possible participació de la policia espanyola a la detenció del president Carles Puigdemont divendres passat a l'Alguer. S'ha limitat a retreure que l'Estat espanyol "ha enganyat" les institucions europees amb la qual cosa "la credibilitat del sistema judicial espanyol ja estava tocada" a més de demostrar que és anacrònic i busca venjança.

D'altra banda, la portaveu ha explicat que el debat de política general que començarà aquesta tarda, el president reforçara la proposta de la via de la negociació amb l'Estat per superar el conflicte entre Catalunya i Espanya, amb la reclamació de l'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació perquè Catalunya decideixi el seu futur a les urnes. "El referèndum és la millor via per escoltar tota la ciutadania", ha assegurat la portaveu, tot insistint que aquesta és una proposta que apel·la independentistes i no independentistes.

 

A la fotografia principal, una imatge del Consell Executiu / Ruben Moreno