La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, s’ha mostrat aquest dimarts hermètica a l’hora de respondre sobre la posició de l’executiu sobre una possible reforma del delicte de sedició i ha afirmat que la Moncloa ja sap quin és el full de ruta: “L’Estat ja sap què ha de fer”. Plaja ni tan sols ha explicat si el Govern seria partidari d’eliminar el delicte o bé d'introduir-hi canvis, que és el que actualment estaria estudiant el govern espanyol, tot i que Pedro Sánchez ha donat recentment allargues. La portaveu ha insistit a reclamar “discreció” perquè els contactes que hi ha “arribin a bon port”.

A la roda de premsa posterior a la reunió de consell executiu, Plaja ha reiterat que els dos governs van arribar el juliol passat, en el marc de les negociacions a la taula de diàleg, que es treballaria conjuntament en la desjudicialització del conflicte polític. “És un tema que s’està treballant amb total discreció els darrers mesos i així serà els pròxims dies”, ha remarcat la portaveu.

Plaja s’ha mostrat inflexible a l’hora d’ampliar informació sobre aquesta negociació i ha negat que la carpeta de la sedició condicioni qualsevol diàleg pel que fa a l’aprovació de pressupostos. “Són coses separades”, ha subratllat. Segons la portaveu, el Govern entén que el govern espanyol mantindrà els compromisos de juliol, que fixaven finals d’any per tancar un nou acord en el terreny de la desjudicialització.

 

La sedició, rebutjada per informes internacionals

La portaveu ha remarcat que aquest àmbit va més enllà del delicte de sedició i s’ha referit a “modificacions legislatives necessàries” que haurien de veure la llum a finals d’any. En aquest sentit, Plaja ha dit que el Govern entén que el full de ruta està marcat per informes internacionals del Consell d’Europa i l’ONU.

En concret, l’informe Boriss Cilevics, del comitè d’Afers Legals i Drets Humans, i un altre del Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU. Tots dos manifesten crítiques al delicte de sedició espanyol. “Són informes molt clars i són el millor full de ruta a seguir”, ha remarcat Plaja, per qui aquests estudis posen l’estat espanyol davant un mirall, retornant-li una imatge que constata “un dèficit democràtic evident”.

El Govern fa esforços per desvincular qualsevol pas endavant en el tema de la sedició de les negociacions amb Madrid sobre els pressupostos, és més, Plaja ha volgut deixar clar que aquesta és una negociació que cau en el terreny dels grups parlamentaris. La portaveu ha insistit en el fet que l’acord vigent és el del juliol i que no té dubtes que la Moncloa sap perfectament el que ha de fer per no comprometre més la seva imatge internacional. L’executiu confia que finalment l’estat espanyol es plegui a les demandes expressades en els informes fets per instàncies internacionals.