L’actuació dels Mossos d’Esquadra identificant persones que retiraven llaços grocs ha estat la correcta. Així ho ha defensat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts. És per això que ha demanat a la Fiscalia Superior de Catalunya que deixi d’investigar la policia catalana. “L’actuació del cos a l’hora d’identificar persones que puguin anar encaputxades de nit ha succeït sempre”, ha sostingut.

D’aquesta manera ha respost al president espanyol Pedro Sánchez, que des de Xile ha defensat la investigació oberta contra els Mossos. “És el procediment que aplica el cos quan s’alerten possibles situacions de violència, amenaça o potencialment delictives”, ha defensat Artadi. “No haurien de posar en el punt de mira la gent que és més feble i que vetllen per tots els ciutadans”, ha assegurat.

La consellera de la Presidència ha denunciat l’ús d’informacions falses sobre una “situació de violència” que des del Govern desmenteixen. “Ara està havent-hi accions puntuals, però tots els que vivim a Catalunya sabem que són casos anecdòtics que no representen ni l’independentisme ni la gent contrària a la independència”, ha assegurat.

Junta de Seguretat i llaços

Per altra banda, Artadi ha insistit que l’ordre públic és una competència exclusiva de la Generalitat, i que per tant no s’hauria d’abordar la polèmica dels llaços grocs durant la reunió de la Junta de Seguretat que se celebrarà en els propers dies. No obstant això, malgrat que consideren que no hauria d’estar en l’ordre del dia, s’ha mostrat disposada a parlar de tot amb el govern espanyol. “No hi ha cap problema per parlar de convivència on sigui el marc”, ha precisat.

En aquest sentit, la portaveu de l’executiu ha informat que s’està treballant de manera conjunta entre el Departament d’Interior i el Ministeri de l’Interior tant en les dates com en l’ordre del dia. “Entenem que la Junta de Seguretat s’ha de celebrar en qualsevol cas, perquè hi ha temes que són crucials”, ha assenyalat. Entre aquests temes, ha subratllat la incorporació dels Mossos a organismes de cooperació com el CITCO, un acord de l’any passat que no s’ha executat.

El ministre Marlaska manté la seva intenció de tractar sobre la polèmica dels llaços grocs a la via pública en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya que s'hauria de dur a terme d'aquí uns dies.

Aturada de país

Sobre l'aturada de país plantejada per l'ANC per commemorar el primer aniversari de l'1-O, la portaveu del Govern ha estat prudent. Ha assegurat que es pronunciaran quan tingui més detalls sobre com es concretarà.

Durant la reunió del Govern d’aquest dimarts, el primer després de les vacances d’estiu, el president Quim Torra ha traslladat als consellers les “línies mestres" de la conferència que pronunciarà el pròxim dimarts 4 de setembre. L’executiu català les ha avalat. Artadi també ha traslladat el condol a familiars i amics per la mort de l'historiador Josep Fontana.