La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha mostrat aquest migdia la solidaritat del Govern amb el conseller de Cultura, Santi Vila, en la defensa de les obres de Sixena i ha deixat clar que es tracta d’una decisió col·legiada del consell executiu a més de denunciar la “virulència” de les accions judicials.

El conseller ha rebut avui el requeriment del jutjat d’Osca que l’amenaça amb responsabilitats penals si no compleix amb l’ordre.

En ser preguntada durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, la portaveu del Govern ha subratllat que el conseller ha respost “de manera excel·lent que de cap manera desobeirà les lleis catalanes”. "El Govern estarà al seu costat", ha reblat.

Munté ha deixat clar que els membres del Govern són “solidaris amb el conseller Santi Vila" i alhora ha lamentat el que ha descrit com "virulència de les accions judicials del jutjat d’Osca”.

La consellera ha recordat que el consell executiu ja va decidir que les obres afectades no es poden moure, que el procés no està tancat, que es tracta d’una execució provisional i que s’ha admès una acció de retenció del museu de Lleida, per la qual cosa encara hi ha marge d’actuació. 

"Tics d'altres èpoques"

Munté ha hagut de respondre també qüestions sobre el suplicatori de Francesc Homs per la causa del 9-N. En aquest sentit, ha retret el contrast entre el discurs de “diàleg” que arriba des del consell de ministres, en referència a la darrera intervenció pública de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, enfront l’actuació del dia a dia que demostra que són “només paraules buides”.

A parer de la consellera el suplicatori Francesc Homs demostra que l’Estat té “una manera de fer i uns tics propis d’èpoques passades”. Per contra, ha agraït la coherència i el coratge de les formacions del Congrés que s’han posicionat en contra d’acceptar la petició del Suprem.

Pressupostos "a tota màquina"

Pel que fa la negociació dels pressupostos, la consellera ha assegurat que el Govern treballa “a tota màquina” i està “avançant” per poder garantir que els pressupostos estaran tancant “el més aviat possible”.

Tal i com ha avançat El Nacional, la consellera ha insistit que la voluntat del Govern és que el projecte estigui a punt aquest mes de novembre i ha tret ferro al fet que calgui prorrogar els pressupostos pel fet que els comptes no es podran aprovar abans que acabi l’any.

"Cal unitat per defensar les nostres institucions"

Igualment, ha mostrat el convenciment que l’episodi de tensió entre el Govern i la CUP que es va registrar divendres passat arran la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, “no ha de tenir afectació” en les negociacions.

“Hem de mantenir la unitat sense fissures. Vindran altres episodis en què haurem de defensar les nostres institucions, els electes i la nostra policia”, ha advertit.