El Govern de la Generalitat a l'exili ha proposat una llista de 18 persones i 18 entitats per a ser guardonades amb les Creus de Sant Jordi 2018, després que l'acte de lliurament va ser ajornat per l'absència d'Executiu a Catalunya a causa de la liquidació de l'autogovern mitjançant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del Govern espanyol.

"El sentit d'aquest reconeixement fa que el president Puigdemont i els consellers ho considerin especialment necessari en el context de regressió democràtica i de drets fonamentals que vivim", ha informat aquest divendres a la nit el Govern legítim en un comunicat signat des de Brussel·les.

El guardó es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir persones o entitats que hagin prestat serveis destacats a Catalunya i les persones, i representa el màxim reconeixement que pot rebre la ciutadania per part de la Generalitat, detalla el comunicat.

Entre les persones proposades hi ha Lucía Caram Padilla (monja dominica) i Josep Cruanyes Tor (advocat i historiador), al costat de Eduard Admetlla Lázaro (pioner del submarinisme), Victòria Almuni Balada (activisme cultural), Francesc 'Xicu' Anoro Zuferri (gastrònom), Tomàs Barris Ballestín (pioner de l'atletisme), Lourdes Benería Farré (economia), els germans Joan i Martí Castells Badia (figurinistes), M. Assumpció Malagarriga Rovira (musicòloga), Santiago Marré Burcet (cineasta), Carme Mayol Fernández (bibliotecària), Leonora Milà Romeu (pedagoga), Pepita Pardell Terrade (dibuixant), Josep M. Roset Camps (fotògraf), Jordi Sierra Fabra (escriptor), Nemesi Solà Franquesa (pastisser), Roser Vernet Anguera (activista cultural) i Joan Viñas Salas (metge).

En el cas de les entitats, entre les propostes hi ha l'ONG Proactiva Open Arms i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, al costat de l'Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat a Puigcerdà, l'Associació Societat Coral "El Vallès" de Ripollet, el Ateneu de Sant Just Desvern, al Casal Societat la Principal de Vilafranca del Penedès, al Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, la Cooperativa el Rusc de Santa Coloma de Gramenet i el Cor Clavería l'Aliança de Lliçà d'Amunt.

Els segueixen en la llista la Fundació Alzheimer Catalunya, Marduix de Sant Esteve de Palautordera, les Nits Musicals de Guardiola de Berguedà, l'Orfeó Reusenc de Reus, l'Orfeó Sarrienc de Barcelona, ​​la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, la Societat Casino "la Unió" de Vidreres, la Societat Cultural i Recreativa "la Cumprativa" de Llorenç del Penedès i la Societat Recreativa "El Centre" de Llorenç del Penedès.