El Govern farà una anàlisi jurídica per determinar si ha de tornar les multes imposades durant el primer estat d'alarma. Aquesta reacció arriba després que el govern espanyol hagi ordenat el retorn de les quantitats econòmiques d'aquestes sancions i la fi dels expedients oberts durant el primer estat d'alarma, que va ser declarat inconstitucional. L'anàlisi servirà per prendre una decisió. Aquesta competència és de la Generalitat.

La decisió que s'adopti serà d'una "complexitat important", de manera que es vol fer una anàlisi acurada de la situació. Si aquests imports es retornen, es calcula que la suma total ascendeix a 3,1 milions d'euros. Les darreres dades assenyalaven que s'havien obert uns 146.000 expedients. D'aquests, a 63.000 se'ls va multar i en 23.000 casos la persona sancionada ja va abonar la quantia corresponent. Els 83.000 restants encara no se'ls ha fixat cap sanció.

Equip de treball per fer les devolucions

Aquest divendres, el govern espanyol ha anunciat que ha creat un equip de treball per fer la devolució de totes les multes imposades durant el primer estat d'alarma, que es va implementar el 14 de març de 2020. Aquest grup també anul·larà els expedients que seguia tramitant l'administració. Dins d'aquest equip, estan incloses les subdelegacions i delegacions del govern espanyol, l'Agència Tributària, la delegació d'Economia, el Tresor Públic i el Ministeri de Política Territorial.

Està previst que l'Estat activi un mecanisme per tal que els ciutadans consignin un compte bancari des del qual es dugui a terme la transacció i, d'aquesta forma, es materialitzi la devolució "d'ofici".

Precisament, les úniques subdelegacions i delegacions del govern espanyol en les diferents comunitats autònomes que no hi participen són les de Catalunya i el País Basc, perquè tenen traspassada la competència en aquesta matèria. En el cas del País Basc, ja a principis d'octubre el vicelehendakari Josu Erkoreka va anunciar que farien la devolució d'aquestes multes.

A tota Espanya, durant el primer estat d'alarma, es van aixecar 481.969 actes de proposta de sanció. 172.482 d'aquestes es van resoldre amb sanció, 87.826 es van traslladar a altres administracions, 54.193 encara estan en procés d'instrucció i 11.206 estan arxivades. De la resta d'actes, després de l'anàlisi d'un instructor, es va determinar que no corresponia iniciar el procediment sancionador.

 

Imatge principal: Fotografia de Barcelona durant una nit de confinament. Carlos Baglietto.