El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha enaltit la llei d'amnistia aprovada aquest dijous a la Comissió de Justícia del Congrés després de l'acord de PSOE, Junts i ERC per ser "profundament europea", la qual ha assegurat que cobrirà 372 persones. En una entrevista d'aquest divendres a TV3, ha destacat que la versió actual del text, que la setmana que ve s'aprovarà al ple de la Cambra Baixa, és "profundament constitucional, però també profundament europea, ancorada en els millors valors i en els millors estàndards europeus". L'ha atribuït a l'"oportunitat de l'informe de la Comissió de Venècia" conegut la setmana passada, amb el qual s'ha enfortit una llei que beneficiarà un total de 372 persones que tenen causes penals pendents derivades del Procés.

Una llei bona per a tothom

Així mateix, ha defensat que a més dels beneficiaris directes, "el beneficiari absolut d'aquesta llei serà la societat catalana i ho serà també la societat espanyola", un fet que, segons el seu parer, amb el temps es podrà valorar amb més precisió. Ho ha dit en preguntar-se-li per si l'actual amnistia recull el cas que investiga el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón sobre Tsunami Democràtic, sobre el qual ha assegurat que "estan totes cobertes" com ja ho estaven en la versió de la llei que es va sotmetre a votació al gener i que Junts va rebutjar.

La independència de Catalunya

Respecte que tant ERC com Junts no descartin un futur referèndum, Bolaños ha afirmat que amb l'amnistia, des del PSOE no demanen als partits independentistes que ho deixin de ser, si bé considera que una Catalunya "aïllada d'Espanya i aïllada de la Unió Europea és una mala notícia per als catalans". "El que sí que vull és que siguem conscients que hem de fer política dins de les institucions", ha afirmat, un fet amb què, segons el seu parer, estan d'acord la gran majoria de catalans.

Aprovar els pressupostos

El ministre, qüestionat per la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), ha reiterat que veu "voluntat de parlar" en els aliats parlamentaris socialistes al congrés, entre ells a ERC i Junts. "Hi ha voluntat de parlar, de negociar i d'acordar que hi hagi Pressuposats Generals de l'Estat i que hi hagi, per tant, tres anys i mig més de legislatura", ha assegurat.

El president a l'exili Carles Puigdemont celebrava aquest dijous l'acord sobre la llei d'amnistia, que suposa "un pas molt important per acabar amb la repressió" contra l'independentisme, i apostava per negociar "peça a peça" amb el govern espanyol, des dels pressupostos fins a l'autodeterminació. Així ho va afirmar en un missatge a la xarxa social X, després que la Comissió de Justícia del Congrés donés llum verda a la proposició de llei d'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!