El govern espanyol, a través de l'Advocacia de l'Estat, ha instat el govern del País Valencià, liderat pel socialista Ximo Puig, a comunicar-se en castellà amb els governs de Catalunya i les Balears perquè "el valencià només és oficial al País Valencià". Els lletrats del govern espanyol justifiquen aquest fet recordant que a l'Estatut del País Valencià es refereix al català com a valencià, mentre que als Estatuts català i balear sí que s'usa el terme català.

Tal com va avançar el diari Ara, així s'exposa en un escrit remès a la secció quarta de la sala tercera del Tribunal Suprem, que està treballant en els recursos del govern valencià i de la Intersindical valenciana a una sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que va anul·lar una disposició final i 11 articles d'un decret que establia l'ús preferent del valencià a l'administració pública.

 

L'Advocacia de l'Estat justifica la instància al govern valencià i, per tant, el suport a la sentència del TSJ del País Valencià, assegurant que la llei només permet que no es tradueixi al castellà una comunicació entre dues Comunitats Autònomes si aquestes comparteixen llengua cooficial, en aquest cas el català. Però, segons l'Advocacia, Catalunya i Balears no comparteixen aquesta llengua cooficial amb el País Valencià, ja que en els dos primers casos dita llengua és el català i en la tercera el valencià.  

Alhora, els lletrats espanyols rebutgen, en aquest punt, una sentència del Tribunal Constitucional que estableix una equivalència entre valencià i català, ja que, segons l'Advocacia, la sentència del TC no sobrepassa una finalitat purament acadèmica i assegura que en cap cas s'ha resolt aquesta equivalència en l'àmbit legislatiu.

Per acabar, l'Advocacia de l'Estat també dona un altre suport a la sentència del TSJ del País Valencià en la negativa de l'ús preferent del valencià, perquè assegura que això és una discriminació per al castellà, ja que en aquest cas passa a ser un idioma discriminat. Els lletrats del govern espanyol consideren que amb la sentència del TC sobre la cooficialitat de les llengües s'impedeix que cap llengua pugui imposar-se a una altra.

Tot seguirà igual

Ara bé, la Generalitat Valenciana ja ha respost al govern espanyol assegurant que, efectivament, se seguirà comunicant amb Catalunya i les Balears en català. Així ho ha anunciat Joan Calabuch, secretari autonòmic per la Unió Europea i les relacions amb l'Estat del govern valencià, a TV3. Calabuch ha assegurat que la petició de l'Advocacia no té cap fonament i que els tres governs es relacionen sense cap mena de dificultat, ja que la llengua és comuna.