Ridícul”. Així és com des de La Moncloa es valora que l’independentisme celebri la sentència del TJUE. Fonts del govern espanyol apunten que des d’aquest dilluns el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fet més fàcil l’entrega de Carles Puigdemont a Espanya. Al rovell de l’ou de l’executiu espanyol no entenen la satisfacció dels líders independentistes davant del pronunciament del TJUE, i ho atribueixen a una tàctica per “convertir derrotes judicials en victòries”. “L’independentisme més extremista viu en una mitologia”, apunten les mateixes fonts. De totes maneres, a La Moncloa encara no es canta victòria del tot. L’executiu presidit per Pedro Sánchez assenyala que encara cal rebre la resolució del Tribunal General de la Unió Europea sobre la immunitat dels eurodiputats exiliats, cosa que podria arribar abans de l’estiu.

🔴 Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE

En la mateixa línia s’ha pronunciat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que ha mostrat el seu “respecte més absolut al pronunciament” del TJUE. Davant les preguntes dels periodistes sobre si la sentència del tribunal europeu pot tancar la porta a entregar Puigdemont per falta de respecte de drets fonamentals a Espanya, la també ministra de Política Territorial ha asseverat que “la resposta que s’ha donat avala l’ordenament jurídic espanyol”. “Es facilita que Puigdemont pugui rendir comptes davant la justícia espanyola”, ha manifestat.

 

Qui també ha celebrat com una victòria la sentència del TJUE ha estat el PP. La portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha assegurat que el pronunciament del Tribunal de Justícia de la UE posa de manifest que la justícia espanyola “funciona”. Els populars també consideren que el president de la Generalitat a l’exili i altres líders independentistes refugiats a Europa estan ara més a prop de “retre comptes davant la justícia espanyola”.

La portaveu del PP a la cambra baixa també ha puntualitzat que amb aquest tipus de decisions provinents d’Europa “s’enforteix” l’estat de dret. És per això que ha afegit que el PP ha estat “sempre molt clar” quan ha dit que no pot haver-hi “impunitat ni immunitat” de l’independentisme davant la llei. “És clar que l’estat de dret funciona”, ha sentenciat Cuca Gamarra.

Cal recordar que el TJUE ha sentenciat que ha d’existir més confiança entre els estats membre de la Unió Europea a l’hora d’acceptar extradicions, i que, per tant, les negacions d’extradició passin a ser una excepció. Ara bé, el tribunal demana denegar-les en cas que hi hagi un risc real de vulneració de drets fonamentals a causa de deficiències del sistema judicial que afectin la “tutela judicial d’un grup objectivament identificable”. L’independentisme considera que aquest grup serien els catalans que lluiten per la independència del seu país, i que han patit repressió per part de l’estat espanyol.