La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha celebrat la compra de 250 milions de dosis de la vacuna catalana d'Hipra contra la Covid-19 acordada amb la Comissió Europea, en espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) l'aprovi: "Podem estar molt satisfets". I és que la vacuna catalana Hipra ha triomfat a la Unió Europea, després que Brussel·les hagi anunciat l'encàrrec de dosis d'aquest fàrmac contra el coronavirus per a la pròxima tardor.  "Els temps de la ciència són uns i els temps dels acords polítics són uns altres", ha assegurat en una entrevista a Rac1 d'aquest dimecres recollida per Europa Press, en què ha subratllat que l'acord de compra s'hagi gestionat de manera paral·lela a la ratificació mèdica, cosa que segons ella també va succeir amb les vacunes de Pfizer i Moderna. Preguntada per si el fàrmac d'Hipra es podrà inocular aquesta tardor, la ministra ha demanat prudència: "Desitjo que tot es pugui produir amb els temps perquè la puguem utilitzar", ha asseverat. Tot i que ha dit no tenir-ne els detalls, ha afirmat que l'empresa "en principi" fabricarà la vacuna a Catalunya. En aquest sentit, també ha recordat que l'empresa va ampliar les seves instal·lacions.

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha recordat aquest dimarts en el moment de l'anunci que "amb les infeccions per covid-19 en augment a Europa, hem de garantir la màxima preparació a mesura que ens apropem als mesos de tardor i hivern". "La vacuna Hipra afegeix una opció més per complementar la nostra àmplia cartera de vacunes per als nostres estats membres i ciutadans. Un augment de la vacunació i el reforç és fonamental en els pròxims mesos. Estem treballant incansablement per assegurar-nos que hi hagi vacunes disponibles per a tothom". Davant d'aquesta notícia, doncs, el govern espanyol no ha tardat gaire en treure pit. 

260.000 ciberatacs diaris

En aquesta mateixa conversa, Morant ha destacat que al ciberatac que va patir el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) els dies 16 i 17 de juliol "no s'ha vist afectada cap patent ni dades que siguin rellevants", per la qual cosa segons ella el perjudici més gran ha estat haver de fer la desconnexió de la xarxa. Ha xifrat en set els centres de recerca afectats, pel ciberatac, dels 140 que té el CSIC, i ha insistit que els empleats estan treballant "amb molta normalitat" de manera local.

L'atac, però, no va ser aïllat. La ministra ha explicat que l'organisme rep 260.000 ciberatacs diaris, i per això ha considerat "pràcticament normal" que algun tingui impacte. "Ens hem d'anar acostumant a aquestes coses", ha demanat, i ha advocat per continuar treballant i estar més preparats davant de les casuístiques esmentades.

 

Imatge principal: La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant / Efe