Davant l’acte multitudinari del president Carles Puigdemont a Perpinyà, el govern espanyol demana blindar la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Des de La Moncloa consideren “provocacions” alguns discursos que s’hi van escoltar, intents de fer “descarrilar” o “boicotejar” el fòrum de diàleg bilateral. La portaveu María Jesús Montero ha defensat que un “diàleg franc i sincer” com a única via possible per resoldre el conflicte polític català.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol ha traslladat que “veient reaccions com les d’aquest cap de setmana ens reafirmem en la importància de preservar el diàleg davant qualsevol intent d’enturbiar-lo o boicotejar-lo”. En aquest sentit, ha criticat que “aspiren que la taula descarrili perquè prefereixen la confrontació”. Davant d’això, ha reclamat “no caure en provocacions”.

Repreguntada sobre aquesta qüestió, Montero ha volgut puntualitzar que es referia “especialment” al PP, Ciutadans i Vox, que considera que només tenen com a projecte “un 155 permanent, treure-li l’autonomia a Catalunya”. Enfront d’aquesta opció, ha reivindicat el que fan: “Dialogar com fem els demòcrates davant d’un conflicte”.

De la mateixa manera, Montero ha reclamat blindar la taula de diàleg de la resta de circumstàncies, entre elles dels pressupostos de l’Estat. En aquest punt ha fet referència a les paraules del president Quim Torra des de La Moncloa dimecres passat, demanant “aïllament”. La ministra portaveu ha defensat que cal ser “capaços d’aïllar el diàleg necessari i obligat d’altres qüestions”.

No es fiquen amb els permisos

Preguntada sobre els permisos penitenciaris per treballar dels presos polítics, Montero ha deixat clar que el govern espanyol no es pronunciarà “sobre elements que tenen a veure amb la junta de tractament i la interpretació que fa del reglament”. En aquesta línia, han expressat “respecte” per les decisions que adopten.