El Consell de Ministres espanyol aprovarà aquest divendres el sostre de despesa per a 2019, superior al d'aquest any, així com els objectius de dèficit i deute públic.

Aquestes seran algunes de les principals decisions que adoptarà avui el Govern espanyol en la reunió que presidirà Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa i a la qual assistiran tots els membres del Gabinet.

Per aquest motiu, compareixeran en conferència de premsa la ministra d'educació i portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá, així com la titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i la d'Economia, Nadia Calviño.

Montero i Calviño informaran dels detalls del límit de despesa no financer per a 2019, el conegut com a sostre de despesa, que planteja el Govern espanyol i que és el primer pas per a la preparació del pressupost del proper any.

El pacte europeu

El sostre de despesa haurà de ser conforme amb l'objectiu de dèficit públic pactat amb Brussel·les (2,7 % del PIB) i segons va apuntar Montero la passada setmana, sustentarà uns pressupostos "socials i redistributius".

La ministra d'Hisenda i la d'Economia informaran també dels objectius d'estabilitat per a 2019 després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que els va aprovar ahir amb el vot a favor de les autonomies governades pel PSOE, excepte el País Valencià, que es va abstenir, i l'oposició de les del PP i les Canàries.

La direcció de RTVE

D'aquesta forma, les comunitats tindran el pròxim exercici un objectiu de dèficit del 0,3 per cent, i no del 0,1 per cent com estava estimat al principi.

Pedro Sánchez - EFEEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez / EFE

El Consell de Ministres aprovarà també avui la proposta de Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE i el nomenament del poeta Luis García Montero com a director de l'Institut Cervantes.

El reconeixement de víctimes

Per la seva banda, segons fonts del Govern espanyol, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, informarà d'un programa d'assistència de ministres el Parlament Europeu que culminarà el desembre en una intervenció de Pedro Sánchez davant del ple de l'Eurocambra per explicar la seva visió sobre el futur d'Europa.

A més, es concedirà la Gran Creu de l'Ordre de Reconeixement Civil a nou víctimes dels atemptats gihadistes de Catalunya l'agost de l'any passat.

El Govern espanyol aprovarà també la represa del projecte perquè Melilla disposi d'un nou hospital, un pla que l'Executiu recorda que està paralitzat des de fa cinc anys.