És un “secret oficial”. Aquesta és la resposta que ha rebut aquest dijous el senador Jon Iñarritu, d'EH Bildu, a una sèrie de preguntes dirigides al govern espanyol sobre el seguiment per geolocalització del president Carles Puigdemont a Bèlgica, a través de balises en el seu cotxe. D’aquesta manera, en la missiva, l’executiu de Pedro Sánchez evita donar detalls sobre el cas, i ho fa emparant-se en una llei franquista, la de secrets oficials del 1968.

En la rèplica a totes les preguntes, a la qual ha tingut accés El Nacional, el govern espanyol justifica que “totes les activitats d’investigació policial especialitzada que requereixen l’ús de mitjans tecnològics avançats” es troben emparats per la llei de secrets oficials i per l’acord del Consell de Ministres del 6 de juny del 2014 sobre aquesta. Assegura que la Policia està “obligada a la consegüent reserva respecte a l’ús” d’aquests mitjans de seguiment.

inarritu resposta seguiment puigdemont

El passat octubre, el govern Sánchez ja va assumir implícitament el seguiment a Puigdemont. La secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella, assegurava al Senat que el PSOE no podia “assumir la responsabilitat del govern que va efectuar el seguiment”, en referència a l’executiu de Mariano Rajoy.

En dos escrits, el senador d'EH Bildu va preguntar qui va col·locar les balises de geolocalització, investigades per les autoritats belgues, si van ser funcionaris espanyols i si el govern espanyol havia obert una investigació sobre aquests fets i amb quin resultat en cas afirmatiu.