El govern espanyol ha retornat el rang i els honors a títol pòstum al general de la Guàrdia Civil Antonio Escobar Huerta, que va ser degradat del seu càrrec i condemnat a mort el febrer de 1940 a Montjuïc per un Consell de Guerra per haver-se mantingut fidel al govern de la República. El general Escobar, tot i que era catòlic i conservador, va ser una figura clau per la República a Catalunya, ja que va mantenir les forces de la Guàrdia Civil de Barcelona sota la legalitat vigent i lleials a la Generalitat presidida per Lluís Companys. El Butlletí Oficial de l’Estat d’aquest dimecres ha publicat un Reial decret del Ministeri de Defensa pel qual restitueix el rang de general de brigada Antonio Escobar per acord del Consell de Ministres de l’executiu de Pedro Sánchez d’ahir dimarts.

La setmana passada el govern espanyol ja va homenatjar Escobar en un acte a Barcelona amb representants de la família i en el qual va participar la directora de la Guàrdia Civil, Mercedes González, el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, i el secretari d’Estat de memòria democràtic, Fernando Martínez. També van inaugurar una placa al Cementiri de Montjuïc que reconeix el general com a figura il·lustre. El passat 12 d’abril, l’executiu va entregar els familiars del general Escobar un certificat de reconeixement i reparació personal en aplicació de la llei de Memòria Democràtica.

Fidel a la República i figura clau durant la Guerra Civil

El general Escobar va néixer a Ceuta el 1879 i amb 16 anys va ingressar voluntàriament com a soldat al Col·legi d’Oficials de la Guàrdia Civil. A l’inici de la Guerra Civil va mantenir-se fidel al govern de la República i va evitar que les forces de Barcelona se sumessin a la sublevació militar, per la qual cosa va propiciar el fracàs de l’Alzamiento Nacional a la capital catalana. També va liderar una de les columnes que tractaven d’aturar l’avenç franquista sobre Madrid. Durant la guerra va ser ascendit a general i el 1938 va ser designat cap de l’Exèrcit d’Extremadura.

Homenatge general Antonio Escobar EFE
Acte homenatge al general Antonio Escobar / Foto: EFE

Afusellat per un Consell de Guerra

El març de 1939, Escobar va ser detingut a Ciutat Reial i va declinar l'oferta de fugir i salvar la vida que li va oferir el general sublevat Juan Yagüe. Escobar, que volia compartir el mateix destí que les tropes al seu càrrec, va ser traslladat a Barcelona, on va ser sotmès a un Consell de Guerra que el va degradar a coronel i el va comdemnar a mort. El 8 de febrer de 1940 va ser afusellat al castell de Montjuïc per un escamot de la Guàrdia Civil que va disparar a les seves pròpies ordres.