Fins avui ningú, de manera oficial, l’havia reivindicat ni homenatjat. La Guàrdia Civil ha celebrat aquest migdia a Montjuïc, un acte oficial per recordar el general Antonio Escobar, el cap de la Guàrdia Civil a Barcelona l’any 1936 i un dels artífexs del fracàs, els primers dies, del cop d’estat del general Franco a Barcelona. En el moment de la sublevació Escobar va mantenir-se fidel al govern espanyol, a la República i també a Frederic Escofet, comissari general d’Ordre Públic, i al president Lluís Companys. 

Amb la desfeta de la guerra va caure sota les urpes dels militars revoltats i si bé va tenir l’oportunitat d’escapar d’Espanya, va decidir quedar-se i ser afusellat el febrer del 1940 a Montjuïc, per un escamot que ell mateix va dirigir i en el lloc exacte on avui la Guàrdia Civil, amb la seva flamant directora general Mercedes González al capdavant, li ha rendit homenatge. És el primer cop que el govern espanyol, de manera oficial, recorda la figura del general Escobar, que va estar condemnat a l’ostracisme, i sense reconèixer-li el rang aconseguit durant la guerra, durant molt de temps.

GuardiaCivil 002
Moment de l'homenatge al general Escobar, a Montjuïc / Cedida

L’acte s’ha fet aquest matí a Montjuïc, on va ser afusellat, i després ha seguit a la delegació del govern espanyol a Catalunya, al carrer de Mallorca. L’acte ha comptat amb la presència, a més de la directora general de la Guàrdia Civil, del delegat del govern espanyol, Carlos Prieto i altres responsables polítics de l’Estat en matèria de Memòria Històrica. Un escamot d’honors de la Guàrdia Civil ha descobert una placa en record del general i s’ha fet una ofrena floral. L’homenatge ha seguit amb un acte de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els Mossos d'Esquadra han enviat a l'acte la comissària Mònica Luís en representació del cos policial, dirigit llavors pel comissari Escofet, i amb qui, juntament amb la Guàrdia Civil d'EscobarAranguren Roldán van evitar el cop d'estat a la capital de Catalunya durant els primers moments de revolta franquista.

Fidel a Companys, Escofet i la República

El general Escobar va néixer a Ceuta l’any 1879 i després de passar per diversos destins, va acabar a Barcelona, on va ser el cap de la comandància de la capital de Catalunya just en el moment de l’alçament militar franquista de 1936. Lluny de sumar-se a la insurrecció militar, el llavors coronel, tot i ser conservador i catòlic, va mantenir la seva fidelitat amb la llei vigent i es va posar a les ordres del president de la Generalitat Lluís Companys i del comissari Escofet per fer fracassar el cop d'estat. Ho va aconseguir a la ciutat de Barcelona, però va veure com després, els incontrolats anarquistes, a qui no es va voler combatre, van arrasar esglésies, convents i religiosos. Entre l’espasa i la paret, va seguir fidel a la República i va aconseguir salvar de la mort a persones com el bisbe de Tarragona Vidal i Barraquer. 

GuardiaCivil 001
Representació de primer nivell a l'acte d'homenatge al general Escobar / Cedida

Ja com a general, Escobar va liderar diverses columnes per lluitar per evitar l’avenç de les tropes de Francisco Franco i va ser ferit i traslladat a França, si bé va tornar a Barcelona, va ser aquí on va ser ferit altre cop, en aquest cas, pels anarquistes. L’any 1939, encara formant part de l’Exèrcit Popular de la República, ja veu que la guerra està perduda i al març d’aquell any es rendeix i entrega les seves tropes al general Yagüe a Ciudad Real. Era el darrer general fidel a la República que quedava a Espanya i li van oferir una avioneta per escapar a Portugal, però va declinar marxar. 

El febrer de 1940 va ser assassinat per un escamot d’afusellament de la Guàrdia Civil a Montjuïc. Des de llavors que ningú mai l’havia recordat o homenatjat de manera oficial. Les seves restes mortals descansen a Montjuïc, on va ser assassinat amb 60 anys després d’haver-se mantingut fidel, tot i les contradiccions per la bogeria anarquista, a la República espanyola.