El govern espanyol ja ha tancat la porta a la proposta per un nou referèndum d’autodeterminació que va fer aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha recordat aquest dimecres que el govern espanyol ja ha dit “amb claredat” en diverses ocasions que en la Constitució espanyola no té cabuda una consulta als catalans per decidir el seu futur polític. “El Govern sap perfectament que amb Sánchez no hi haurà un referèndum a Catalunya”, ha manifestat la socialista en declaracions als mitjans de comunicació.

L’endemà que el cap de l’executiu català anunciés la posada en marxa de l’acord de claredat, Montero ha demanat a la Generalitat que “qualsevol qüestió plantejada pel Govern segueixi fidelment els elements constitucionals”. “Quan algú incompleix la Constitució, aquest govern ho denuncia i ho persegueix”, ha amenaçat també María Jesús Montero durant la seva resposta al nou full de ruta plantejat per Aragonès. Així mateix, ha demanat al president de la Generalitat que utilitzi la política per “donar solucions útils” i no plantejar “qüestions que estan fora de la legalitat i que pretenen distreure”.

Més tard s'ha pronunciat sobre aquest tema Félix Bolaños. "Continuem en campanya electoral, de manera que totes les propostes tenen el meu respecte, per poc útils i realistes que siguin", ha criticat el ministre de la Presidència. També en una atenció als periodistes, ha assegurat que la proposta de l'acord de claredat de Pere Aragonès implicaria tornar al "bucle" que va fer que "Catalunya perdés una dècada". "El govern espanyol té clar que el futur de Catalunya passa per l'acord, el diàleg i les oportunitats", ha manifestat Bolaños, a més d'insistir que la proposta plantejada pel Govern està basada en "el conflicte, la divisió, el fraccionament i la tensió de la societat". 

Les declaracions de María Jesús Montero i Félix Bolaños han arribat l’endemà que el govern espanyol decidís no donar-li importància al nou anuncia de Pere Aragonès. Fonts de La Moncloa, preguntades per l’acord de claredat anunciat pel president de la Generalitat, van optar per tirar pilotes fora i van excusar no pronunciar-se sobre aquesta qüestió argumentant que la roda de premsa del president de la Generalitat s’havia produït de forma simultània a l’atenció als mitjans que va fer el govern espanyol després del Consell de Ministres. De fet, les mateixes fonts van passar-li la pilota al PSC, argumentant que el grup parlamentari ja es pronunciaria sobre aquella qüestió.

D’altra banda, cal posar també sobre la taula que La Moncloa ja va manifestar fa mesos que ha deixat de ser “necessari” continuar mantenint trobades de la taula de diàleg. Així es va expressar el passat mes de febrer la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en una vista a Catalunya. És més: mesos abans, fonts de l’entorn del president Pedro Sánchez ja havien alertat a la premsa que la possibilitat de tornar a reunir la taula de diàleg era remota perquè “el diàleg ja s’ha consumat”.

Aquest dimecres, però, el govern espanyol ja ha reaccionat a l’acord de claredat plantejat per Pere Aragonès. Es tracta d’un procés que hauria de portar a la concreció del que és l'aposta del Govern per trobar una sortida al conflicte polític de Catalunya amb l'Estat. Segons va explicar des del palau de la Generalitat, la idea és tirar endavant un procés “circular” que començaria i acabaria al Govern, amb un protagonisme elevat d’un consell acadèmic que tindrà la funció de vehicular un debat social i l’objectiu de “definir les regles del joc”.