El portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dissabte des de la Moncloa que el “cop” de la Guàrdia Civil al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat posa de manifest que “el referèndum ja ha estat anul·lat per l’estat de dret”. Segons Méndez de Vigo, l’operació busca evitar el “vot telemàtic i el recompte dels vots”, i s’ha fet “en el marc estricte de la llei” i “per ordre judicial”.

El referèndum, ha dit, “està fora de la legalitat, no té cap suport internacional, no té sindicatura electoral, no hi ha paperetes, cens, ni meses, i avui també sabem que tampoc hi ha recompte telemàtic dels possibles resultats”. A més, ha criticat que “a diferència de les 35 consultes que s’han fet a Catalunya des del 1977”, aquesta “és la primera en què tampoc es respecta la jornada de reflexió, perquè diversos dels seus promotors estan fent campanya”. Per aquest motiu ha volgut llançar un missatge de “serenitat i tranquil·litat” a la població espanyola i ha assegurat que el seu govern “segueix al detall el que està passant a Catalunya”.

Méndez de Vigo no ha volgut avançar si el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, compareixerà aquest diumenge per valorar els esdeveniments a Catalunya. Fonts del seu equip han explicat, però, que el president espanyol serà al seu despatx. També serà a la Moncloa la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, així com el mateix portaveu espanyol.

Possibles compareixences

Segons Méndez de Vigo, les possibles compareixences es decidiran al llarg del matí de l’1-O. “Ho veurem al llarg del matí i prendrem decisions oportunes, però en tot cas mantindrem informats en tot moment els espanyols d’aquests esdeveniments”, ha dit.

Pel que fa a les concentracions en defensa de la “unitat d’Espanya” que han tingut lloc aquest dissabte a Madrid i altres ciutats de l’Estat, Méndez de Vigo ha assegurat que el seu govern “respecta sempre la llibertat d’expressió, reunió i manifestació de tots”. “Espanya és una democràcia madura i avançada i la gent expressa, com és lògic, les seves preocupacions, desitjos i anhels”.