El Consell de Ministres ha acordat avui interposar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) contra alguns articles de la llei que el Parlament de Catalunya va aprovar el mes de març d'aquest any per la qual es creaven nous impostos.

La llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat implantava dos tributs nous —el de begudes ensucrades i el d'elements radiotòxics— i en modificava d'altres que ja existien, com el que gravava els grans establiments comercials, el d'estades en establiments turístics i el d'habitatges buits.

El govern espanyol considera que un dels articles de la llei modifica la taxa d'habitatges desocupats acordada el 2015 i que ja va ser objecte d'impugnació davant el TC "per considerar-se contrari a l'ordre constitucional per la seva col·lisió amb l'impost sobre béns immobles", segons s'afirma a la referència del Consell de Ministres. Per això, l'Executiu sosté que en modificar-se aquest precepte, "cal impugnar-ho sobre la base dels mateixos arguments".

Al seu torn, el govern espanyol assegura que el gravamen sobre risc mediambiental d'elements radiotòxics "se solapa" amb dos impostos ja existents: l'estatal sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus radioactius, i el d'activitats econòmiques.

Pel fet que la llei catalana donés lloc "a supòsits de doble imposició prohibida per la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes", l'Executiu veu pertinent demanar empara al TC. La llei recorreguda per la Moncloa va ser aprovada amb els vots de JxSí i la CUP.