Abans ho ha constatat el president Quim Torra i després ha estat el govern espanyol: les diferències de fons sobre la resolució del conflicte polític són abismals. Així, mentre la delegació catalana ha posat sobre la taula de diàleg l’autodeterminació i l’amnistia, La Moncloa ha tornat a expressar la seva negativa. “El president ha posat de manifest que el govern no comparteix el suposat dret a l’autodeterminació”, ha explicat la portaveu María Jesús Montero en la roda de premsa posterior. Per tot això, ha reclamat “deixar a un costat” les discrepàncies.

En la roda de premsa posterior a la reunió de tres hores, María Jesús Montero ha confirmat que el president Torra ha posat sobre la taula l’autodeterminació i l’amnistia, que el mateix que diu en públic ho diu el privat. I ha rebut resposta de Pedro Sánchez: “Amb la mateixa claredat s’ha posat de manifest per part del president que el govern no comparteix el suposat dret a l’autodeterminació. La reunió ha estat molt franca”. En aquest sentit, ha reclamat buscar “fórmules imaginatives i creatives” per fer front a tots aquells punts de profunda discrepància.

Sobre la trobada en si, la portaveu espanyola l’ha valorat positivament, assegurant que ha estat “un primer pas molt important en la normalització de les relacions institucionals i també afectives després de deu anys de confrontació i retrets”. En aquesta línia, ha assegurat que s’ha començat a construir un “nou clima” i una “nova interlocució que ha d’assentar les bases per a la nova etapa que hem anomenat agenda pel retrobament”.

Montero ha admès que la negociació serà “molt complexa” i que no esperen fruits a curt termini, i per això ha insistit a començar per aquells punts on hi pugui haver entesa. Per superar les discrepàncies, ha reclamat “diàleg, empatia i capacitat de comprensió”, i ficar-hi molta “intensitat”. Segons ha dit, totes dues parts “han expressat la seva voluntat d’entesa, de superar el bloqueig polític i de continuar avançant”.

Pel que fa a la demanda d’un mediador internacional, que el president Torra ha tornat a posar damunt la taula, la portaveu del govern espanyol ha reiterat la seva negativa i ha promès transparència. “Continuarem treballant amb aquesta metodologia”, ha afirmat.

La reunió ha durat al voltant de tres hores, entre les cinc i les vuit de la tarda, i tot seguit els dos governs han redactat un comunicat conjunt. 

Per part del govern espanyol els representants han estat Pedro Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo, la portaveu María Jesús Montero i els ministres Salvador IllaCarolina DariasJosé Luis Ábalos i Manuel Castells. El vicepresident segon Pablo Iglesias s’ha absentat per una amigdalitis. En representació de la Generalitat hi han anat Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa ArtadiMarta Vilalta i Josep Maria Jové, i l’excap de gabinet dels presidents Puigdemont i Torra, Josep Rius