La primera reunió entre els governs català i espanyol ha estat “un debat honest i franc”. En aquests termes s’hi ha referit, a la sortida, el president de la Generalitat, Quim Torra, que no obstant això ha reclamat que hi hagi concrecions a partir de les següents trobades, que tindran caràcter setmanal. Ha garantit que no s’aixecaran de la taula, però ha assegurat que “en les properes reunions han d’aprofundir en les solucions democràtiques”. En aquest sentit, ha lamentat que continuen “sense resposta clara” de La Moncloa sobre l’autodeterminació, l’amnistia i el mediador internacional que reclama el president Torra. 

Des de la sala de premsa principal de La Moncloa, el president del Govern ha assegurat que en les tres hores d’avui han tingut “un debat honest i franc per part de les dues parts”, on han pogut expressar “visions i posicions” de forma “oberta i amb llibertat”. Això no ha estat obstacle per a constatar que les diferències entre les dues parts en la resolució del conflicte ara mateix continuen molt allunyades. “Encara no sabem la resposta”, ha lamentat el president de la Generalitat.

Concretament, Torra ha assenyalat “la distància existent entre les dues parts tant a l’origen i la naturalesa del conflicte com a les vies de resolució”. La part catalana ha insistit en els “grans consensos” de la societat catalana, que ha assegurat que són el dret a l’autodeterminació i l’amnistia els presos polítics. No obstant això, ha indicat, “continuem sense tenir una resposta clara sobre l’autodeterminació i l’amnistia”. Ha recordat que la delegació catalana hauria d’estar formada per presos i exiliats.

El mateix ha dit Torra sobre la petició d’un mediador internacional, que la Generalitat ha posat damunt la taula del diàleg i que el cap del Govern considera que “ajudaria a clarificar i que no hi hagi distorsions en el debat”. Per altra banda, ha expressat la voluntat d'"aïllar" la taula de les eleccions catalanes i els pressupostos de l'Estat

“No ens aixecarem de la taula. Ens creiem el diàleg, però ha de ser honest i clar”, ha defensat Torra des de la sala de premsa de La Moncloa. “En les properes reunions han d’aprofundir en les solucions democràtiques”. En aquest punt, ha desestimat tractar les 44 propostes de Sánchez a Torra a la taula de diàleg, perquè “ja tenen altres canals”. Han acordat donar inici a la comissió bilateral Estat-Generalitat.

La reunió ha durat al voltant de tres hores, entre les cinc i les vuit de la tarda, i tot seguit els dos governs han redactat un comunicat conjunt. 

Per part del govern espanyol els representants han estat Pedro Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo, la portaveu María Jesús Montero i els ministres Salvador IllaCarolina DariasJosé Luis Ábalos i Manuel Castells. El vicepresident segon Pablo Iglesias s’ha absentat per una amigdalitis. En representació de la Generalitat hi han anat Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa ArtadiMarta Vilalta i Josep Maria Jové, i l’excap de gabinet dels presidents Puigdemont i Torra, Josep Rius