El govern espanyol ha reaccionat a l'anunci de Carles Puigdemont que s'apartaria provisionalment de la possibilitat de ser investit per Parlament –tot assenyalant com a candidat de Junts per Catalunya Jordi Sànchez– celebrant que fos la mediació de la Moncloa allò que hauria impedit que tornés a ser president de la Generalitat legalment.

"Després de mes i mig Puigdemont, assumeix que no serà president de la Generalitat, cosa que no hagués estat possible sense la determinació del Govern [espanyol] d'utilitzar tots els recursos al seu abast per impedir aquesta burla a la legalitat vigent", diuen fonts de la Moncloa. Això passa després del recurs preventiu que va presentar l'executiu central davant del Tribunal Constitucional, el qual es va posicionar en contra d'una investidura a distància o per delegació.

El fet és que el govern de Mariano Rajoy torna a instar una vegada més, "com més aviat, millor", un president de la Generalitat "en condicions de governar aquesta comunitat i atendre degudament a la gestió dels assumptes que interessen als ciutadans", indiquen. Rajoy va posicionar-se de forma molt clara els darrers dies, afirmant inclús que aquest candidat havia de ser "sense assumptes judicials", és a dir, que ni Sànchez ni Oriol Junqueras semblarien bona opció.

Finalment, les fonts consultades assenyalen que l'executiu central "seguirà vetllant pel respecte a la legalitat, també per l'ús correcte dels diners públics. Un fugat de la justícia no viurà a costa de l'erari públic", sentencien. La informació és reveladora perquè a la Moncloa asseguraven el passat 22 de febrer que no tenia informació sobre com Puigdemont està finançant la seva estada a Brussel·les o si disposa de fons públics per a sufragar-la.