El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, tancarà els propers dies una etapa de 7 anys, després que el Consell de Ministres l'hagi promocionat i nomenat amb el màxim càrrec que pot aspirar un guàrdia civil a Espanya. De general de divisió ha passat a ser tinent general. I això implica un trasllat a Madrid.

La decisió, que es va aprovar en el Consell de Ministres del 17 de desembre, es va prendre directament a partir de la proposta de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, només dos mesos després de l'1 d'octubre i en plena investigació pels preparatius del referèndum del jutjat d'instrucció 13, que va tenir el seu punt més àlgid el 20 de setembre amb els escorcolls a la Conselleria d'Economia i la detenció de 20 alts càrrecs. La Guàrdia Civil va fer diverses intervencions durant l'1 d'octubre, sobretot a pobles petits, i a Sant Andreu de la Barca, a l'Institut El Palau, on hi ha la caserna central d'aquest cos de les forces de seguretat de l'Estat a Catalunya.

St Cebria de Vallalta gemma 3

Les investigacions de la Guàrdia Civil a Catalunya han servit, també, per fonamentar la querella de sedició original que va portar a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i han processat el major dels Mossos Josep Lluís Trapero i tota la cúpula política del cos.

La Guàrdia Civil continua treballant i fent informes tant per al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona com per a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Aquest cos també ha portat les investigacions del 3%.

Gozalo era un dels caps policials que, sota la direcció de Diego Pérez de los Cobos, va participar en el dispositiu policial de l'1-O i en les reunions prèvies per dissenyar-lo. Una d'elles, la que es va fer a la Delegació del govern espanyol amb el responsable del Cos Nacional de la Policia Espanyola a Catalunya, Sebastián Trapote, i Ferran López, que en aquell moment era la mà dreta de Josep Lluís Trapero.

Angel Gozalo Guàrdia Civil 2  Sergi Alcàzar

El relleu del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya és imminent i avui s'ha fet evident en un dels pocs actes públics que es fan dins a la caserna de Travessera de Gràcia a Barcelona, les VI Jornades de Dret Processal i Investigació Criminal, on ha assistit el fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres, que ha agraït que l'hagin convidat a inaugurar l'acte i ha destacat que "tots hem sentit i viscut el suport i la sensació de proximitat de la Guàrdia Civil".

acte caserna guardia civil - gemma liñan

Gozalo ha aprofitat l'acte per acomiadar-se dels respresentants de la fiscalia i la judicatura que avui assistien a l'acte amb aquestes paraules: "Volem seguir sent la seva referència en la investigació i portar a terme la nostra missió de servei a la societat espanyola i, en aquest cas, la catalana".