El govern espanyol finalment ha rectificat: l'IVA de les mascaretes es rebaixarà del 21% actual al 4%. Així ho ha anunciat la ministra d'Hisenda María Jesús Montero durant el debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos, aquest dimecres al Congrés. La Moncloa s'alinea per fi amb els països de l'entorn europeu, que fins i tot l'han arribat a suprimir. Fins ahir, l'executiu central argumentava que la normativa de Brussel·les no li ho permetia, tot i que les institucions comunitàries han decidit donar màniga ampla als estats i no sancionar-los. Montero també ha anunciat que es tornarà a rebaixar el preu màxim de venda al públic, actualment en 0,96 euros, tot i que no ha precisat el nou topall màxim.

Així, Montero ha anunciat que, dimarts que ve, el govern espanyol aprovarà en Consell de Ministres un reial decret que rebaixarà l’IVA del 21% al 4% per a les mascaretes d'un sol ús. Ha assegurat que estaran “vigilants per a garantir que es tradueix en una rebaixa del preu per al consumidor final, i no en un major marge empresarial”. En paral·lel, ha anunciat que tornaran a rebaixar el preu màxim de venda al públic de les mascaretes. Demà s’abordarà a la comissió interministerial de preus de medicaments i productes sanitaris.

La ministra d’Hisenda ha justificat la rectificació perquè “som un govern sensible, atents als problemes de la gent, que escolta, però també un govern responsable”. En aquest sentit, la dirigent socialista ha explicat que han adoptat aquesta decisió un cop la Comissió Europea els va confirmar ahir per la tarda “per escrit” que no obrirà un procediment d’infracció a Espanya per incomplir la directiva comunitària. Ha evitat, doncs, que sembli un gir de 180 graus.

“Saben que l’IVA de les mascaretes per a ús particular està regulat per la normativa comunitària, que prohibeix aplicar IVA reduïts a aquests productes”, ha assegurat Montero. Ha assenyalat que han esperat a “tenir garanties per escrit que Espanya no serà sancionada” per a fer-ho. “No posarem aquest país en risc d’una multa milionària per incomplir una norma”, ha conclòs al respecte.

Entre els més alts de la UE

Després que diversos estats membre de la Unió Europea haguessin abaixat l'IVA a les mascaretes, Espanya era un dels països que hi aplicava un IVA més alt, cosa que encareix més la compra. Només Dinamarca amb un IVA del 25% i Eslovènia amb el 22% superen el d'Espanya, mentre que molts països, com França, Portugal o Bèlgica, han impulsat una rebaixa que el situa entre el 5% i el 6%. En el cas d'Itàlia, amb un context similar a l'espanyol, fins i tot s'ha suprimit aquest impost per a les mascaretes.

Vent en popa pels pressupostos

De moment, sembla que el govern espanyol té ben encarrilada la negociació pels pressupostos de l'Estat. Demà previsiblement veurà tombades les esmenes a la totalitat de fins a set formacions, entre les quals JxCat i la CUP. No només això, sinó que fins i tot comencen a sortir els números. Aquest dimecres ha estat EH Bildu qui s'ha mostrat disposat a avalar els comptes de Sánchez i Iglesias, "si no es torcen les coses". Aquesta posició abarateix el preu de Ciutadans, que ara fixa l'esmena d'ERC sobre la immersió lingüística com a línia vermella en les negociacions amb La Moncloa. Volen que el castellà sigui considerat llengua vehicular a l'escola, també a Catalunya. L'anunci de l'esquerra independentista basca ha sorprès perquè ha arribat tan d'hora.