Els pressupostos de l’Estat són possibles, però només amb una majoria parlamentària. La de l’any passat, amb les esquerres i part de l’independentisme. Per aquest motiu la ministra María Jesús Montero ja s’ha posat a treballar. Aquest mateix mes juliol, probablement la segona quinzena, preveuen votar el sostre de despesa, segons fonts del govern espanyol. Ja passat l’estiu començarà la negociació pressupostària amb les formacions polítiques. El més previsible és que comenci un cop reactivada la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, que es reunirà a Barcelona la tercera setmana de setembre.
La setmana passada, el Ministeri d’Hisenda ja va començar la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat, amb l’ordre publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per a començar a elaborar els nous comptes públics. Segons ha insistit la ministra d’Hisenda han de apuntalar la recuperació econòmica prevista i també canalitzar els fons de recuperació europeus que començaran a arribar durant el segon semestre d’aquest any. Després d’aquesta publicació al BOE, el primer pas és aprovar el sostre de despesa al Congrés i el Senat. Una de les opcions és que s'aprovi la setmana del 19 de juliol.
Després començaran les negociacions, previsiblement al setembre. La llei estableix que els comptes s’han de presentar al Congrés com a molt tard l’1 d’octubre. En aquestes converses, el govern espanyol de coalició té fixada la vista en la mateixa majoria que va fer possible els comptes públics d’aquest any, aprovats pel PSOE, Unidas Podemos, ERC, el PDeCAT, el PNB, EH Bildu, Compromís, Més País, Teruel Existe, el Partit Regionalista de Cantàbria i Nueva Canarias. L’alternativa de Ciutadans ja fa mesos que va quedar desactivada.
El govern espanyol ja s’ha posat en contacte amb algunes d’aquestes formacions, com és el cas d’ERC. Fonts republicanes assenyalen que, si bé no els han traslladat el contingut dels futurs pressupostos, sí que els han transmès la voluntat d’aprovar el sostre de despesa abans de les vacances d’estiu. Estan a l’expectativa del que els presenti La Moncloa. En una entrevista a ElNacional.cat, el portaveu Gabriel Rufián desvinculava la negociació pressupostària de la taula de diàleg: “Hem d'aïllar la taula de diàleg, perquè passen moltes coses i passaran moltes coses. Cal recordar que hi ha dos governs però també quatre partits amb els seus interessos i tempos. Ja ho hem vist. L'agenda del dia a dia ha d'anar per una banda i l'agenda de la taula ha d'anar per una altra".
Sense reforma fiscal
Hi ha coses que no poden esperar per a La Moncloa i n'hi ha d'altres que sí. En aquesta última categoria s'hi troba la reforma fiscal pactada entre el PSOE i Unidas Podemos el gener de l'any passat, per a la investidura de Pedro Sánchez. Aquest divendres, el president del govern espanyol va tornar a postergar aquest reajustament impositiu, que quedarà exclòs del projecte de pressupostos de l'Estat per al 2022. El dirigent socialista justificava que "no obrirem als pressupostos del 2022 una revisió del model fiscal que està pendent, però no per l'any que ve, perquè el que volem és precisament recuperar l'economia, sortir d'aquesta, superar aquesta pandèmia, i modernitzar l'economia amb els fons europeus".