El ministre José Luis Ábalos ho va qualificar de “pedra en el camí” de les relacions entre l’Estat i la Generalitat. Per això, el govern espanyol passa de puntetes per l’ofensiva del Tribunal de Comptes, que ha reclamat quantitats milionàries a una trentena d’exdirigents independentistes. A poques hores de la reunió de presidents a La Moncloa, la ministra-portaveu María Jesús Montero ha evitat valorar les fiances i el ministre de Justícia no ha aclarit quin serà el paper de l’Advocacia de l’Estat en aquesta causa. Ahir va ser Pedro Sánchez qui va descartar donar ordres als serveis jurídics del govern espanyol.

L'informe de 504 pàgines del Tribunal de Comptes desglossa les despeses i la fiança que es consigna a cada un dels acusats. La persona a qui se li ha imposat una fiança més elevada és Albert Royo, exsecretari general del Diplocat. L'import que li demanen supera els 3,6 milions d'euros. Als exconsellers Francesc Homs i Andreu Mas-Colell els hi demanen 2,8 milions d’euros, la mateixa quantitat que al president Artur Mas. Al president Carles Puidemont i a l’exvicepresident Oriol Junqueras els demanen 1,9 milions. I així fins a una trentena de càrrecs.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha estat preguntada justament per aquestes fiances. I ha esquivat l’interrogant: “El govern no es pronuncia sobre les instruccions o resolucions que emet el Tribunal de Comptes”. La portaveu no s’ha mogut de l’argumentari ja verbalitzat pel president Sánchez: “respecte” per aquest organisme i subratllar que les seves decisions “poden ser impugnades per la via judicial”. I ha aprofitat l’avinentesa per a carregar contra el Partit Popular per “boicotejar” la renovació dels òrgans judicials, com el CGPJ però també el Tribunal de Comptes, que aquests dies veurà com caduca el seu mandat. “És una actitud tremendament antidemocràtica del senyor Casado”, ha denunciat la ministra.

L’independentisme, però, reclama al govern espanyol que resolgui les causes del Tribunal de Comptes. Avui mateix, Junts ha presentat una iniciativa al Congrés i el Senat que insta La Moncloa a retirar l’Advocacia de l’Estat. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha respost que, seguint el funcionament del Tribunal de Comptes, un cop practicada la liquidació provisional, “l’Advocacia no presenta demanda”.

“Línies vermelles”

La roda de premsa ha tingut poques hores abans de la reunió entre el president Sánchez i el president Aragonès a La Moncloa. María Jesús Montero ha confiat que aquesta trobada “serveixi com a punt de partida” i ha deixat les explicacions per a les compareixences posteriors. Això sí, no ha descartat que es produeixin propostes en la cimera, però vinculades al “dia a dia”. Pel que fa a l’agenda catalana, d’amnistia i autodeterminació, la portaveu ha recordat que “evidentment hi ha línies vermelles”.