L’Advocacia de l’Estat es retira del procediment contra 34 ex alts càrrecs del Govern al Tribunal de Comptes, als quals se’ls reclama 5,4 milions d’euros per despeses en acció exterior entre els anys 2011 i 2017. L’Advocacia, que sí que ha estat present en les fases inicials de l’expedient, no presentarà finalment demanda, cosa que ha aixecat crítiques des de la dreta i l’extrema dreta. Aquesta retirada, però, no respon a motivacions polítiques, sinó al fet que no està legitimada per fer-ho, ja que es tracta de fons d’una administració autonòmica, no de fons estatals.

Aquesta és la doctrina establerta pel Tribunal de Comptes, que l’any 2018 va dictar una sentència en la qual va acordar la falta de legitimació de l’Advocacia de l’Estat per demandar Artur Mas pel procediment obert per les despeses de l’organització de la consulta del 9-N del 2014.  La sentència sobre el cas, dictada per la consellera i exministra del PP Margarita Mariscal de Gante, va establir que l’Advocacia no tenia legitimitat per defensar els fons d’una altra administració, en aquest cas de la Generalitat.

Tribunal de Comptes - ACN

Accés al Tribunal de Comptes / ACN

Fora del procediment

Segons la sentència, en un expedient de responsabilitat comptable com el que ara està tramitant el tribunal contra els 34 ex alts càrrecs hi ha dues fases i té sentit que l’Advocacia es personi en la primera si té dubtes sobre la titularitat dels fons presumptament desviats. En una segona fase, quan ja hi ha una liquidació provisional i els fets han quedat establerts, en determinar-se que els fons no eren estatals el representant del govern espanyol queda fora del procediment.

De fet, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ja va avançar dimarts passat que un cop hi hagués la liquidació provisional, l’Advocacia no presentaria demanda contra els 34 ex alts càrrecs perquè no hi ha fons estatals compromesos.

Un cop el Tribunal de Comptes ha rebutjat les al·legacions presentades per les defenses, els ex alts càrrecs tindran un termini de 15 dies hàbils des del moment en què rebin la versió definitiva de l'acta de liquidació provisional per dipositar les fiances requerides. Si no abonen els diners, es procedirà a l'embargament dels seus béns.

Segons recull la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes, un cop que s'hagin abonat les fiances, es donarà trasllat de la peça i altres actuacions al representant de l'entitat del sector públic perjudicada i les altres acusacions perquè dins del termini comú de vint dies presentin demanda.

Si no s'arriba a presentar, es donarà trasllat al Ministeri Fiscal, pel mateix termini, perquè la formuli si així ho considera oportú; en cas que tampoc presentés escrit, l'òrgan de la jurisdicció comptable a càrrec del litigi ordenarà d'ofici l'arxivament de les actuacions.

 

Imatge principal, Francesc Homs a la seva arribada aquest dimarts al Tribunal de Comptes / EP