El café para todos sembla no tenir fi. Després que el PSOE pactés amb Junts per Catalunya la delegació de competències en immigració a canvi de poder aprovar diversos decrets al Congrés dels Diputats, ara sembla que aquesta cessió es podria fer extensiva a la resta d'autonomies. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha admès aquest divendres que els acords que es puguin assumir amb les forces independentistes són "replicables" a la resta de comunitats autònomes. Pel que fa a les competències en immigració, ha subratllat que primer "caldrà veure si hi ha altres territoris que aspiren a poder exercir-la, com és el cas del País Basc". Davant l'oferiment, el PP ha respost amb un 'no' rotund, i ha assegurat que els presidents autonòmics d'aquest signe no reclamaran aquestes competències perquè han de continuar sent de competència estatal. 

Montero ha defensat en una trobada informativa de la Cadena Ser d'Andalusia, que el seu partit ha pactat una delegació de competències seguint l'article 150.2 de la Constitució i que per establir l'abast d'aquestes competències s'haurà d'elaborar una llei orgànica. "Caldrà fer una llei orgànica que es debati, que es vegi a quin perímetre arriba i que es pacti amb la resta de formacions i s'aprovi", ha subratllat, i també ha apuntat que la llei es farà en el marc del pacte migratori assolit a la Unió Europea. Montero ha apuntat que la idea és "construir una Espanya que permeti una governabilitat en cogovernança", de manera que "allò que sigui interessant pugui estar més a prop del lloc on es proporcionen els serveis o on s'acullen les persones".  

Preguntada per "fins on està disposat el PSOE a pactar amb els independentistes catalans", la vicepresidenta ha contestat que fins on "entenguem que hi ha el sentit comú, el sentit d'Estat i la legitimitat de la democràcia" i ha incidit que "acordar" no es pot entendre mai com una "humiliació". També s'ha mostrat optimista que amb el pas dels mesos es vagi "redoblant" la confiança entre socialistes i juntaires. 

Les autonomies sota govern del PP no assumiran les competències en immigració

El PP, que des del primer minut ha criticat l'acord amb Junts per la delegació d'immigració, ha deixat clar que els seus presidents autonòmics no assumiran aquestes competències. El portaveu dels populars al Congrés, Miguel Tellado, ha respost amb un "evidentment, no", quan se li ha preguntat per aquesta possibilitat en una entrevista La Sexta i ha insistit que el pacte amb Junts és "un error garrafal que ningú comparteix" perquè immigració ha de continuar sent una competència exclusiva de l'Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!