El govern espanyol ha intentat negociar amb la família de Francisco Franco fins aquesta setmana l'exhumació del dictador, segons han confirmat fonts de l'executiu.

Segons avança eldiario.es avui, un enviat de l'executiu socialista ha intentat acordar amb un representant dels nets del dictador com es faria el procés d'exhumació i la destinació final de les restes mortals.

"El propòsit del govern espanyol és donar totes les garanties a les parts, respectant com no pot ser de cap altra manera tots els terminis administratius i judicials que procedeixin en cada moment", han dit fonts de la Moncloa, que destaquen que l'exhumació de Franco és una decisió "acordada per majoria al Congrés i empresa pel govern espanyol". Tanmateix, els familiars de Franco han decidit trencar aquestes converses i han reiterat la intenció d'anar als tribunals.

Les converses entre el govern espanyol i la família de Franco s'han mantingut en els últims dies. Segons el mitjà esmentat, la reunió entre l'enviat governamental i el representant de la família Franco es va fer a finals de la setmana passada.

El govern espanyol estava disposat a obrir una via de negociació si la família acceptava l'exhumació. L'objectiu era negociar on es tornava a enterrar Franco i com seria l'exhumació.

L'enviat governamental va transmetre al representant dels Franco que treure el dictador de la Vall dels Caídos és una decisió política d'un govern i un parlament democràtics i que, per tant, "no es discuteix".

Finalment aquesta setmana, els nets del dictador han afirmat que no volen continuar parlant i que recorreran als tribunals. L'última setmana de febrer tots els nets del dictador eren a Espanya, per la qual cosa van poder celebrar un conclave familiar presencial per decidir la seva resposta al govern espanyol.

"Obstaculització constant"

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va criticar aquest divendres l'"obstaculització constant" de la família Franco per exhumar les restes del dictador i va fer referència al "compromís verbal i per escrit" de l'Església catòlica de no oposar-se al trasllat de les restes.

"En aquest moment ni jo ni ningú no podria dir quins seran els següents avatars d'aquesta actitud d'obstaculització constant de la família del dictador. Som un Estat garantista, però en el moment que es pugui posar el punt final a l'exhumació de les restes de Franco ho farem", va afirmar Calvo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres 1 de març.