El Govern espanyol ha assegurat aquest dimecres que els Mossos d'Esquadra no poden accedir als nuclis d'informació de l'Europol ja que aquesta "treballa amb Estats membres". Així ho ha explicat el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, a Barcelona i en resposta a la petició del Govern per tal que el cos policial català participi en aquest òrgan europeu. 

"A la Junta de Seguretat es va parlar de com es podien millorar les relacions entre els cossos policials. Hi ha dos mossos d'esquadra que pertanyen a l'òrgan d'enllaç de l'Estat amb Europol i l'incrementarem, però és evident que a l'Europol qui està representat és la Policia Nacional, que té competències a tot el territori", ha detallat el també ministre d'Educació, Cultura i Esport.

Contradiccions amb el reglament

Tot i això, el reglament de l'Europol permet explícitament els "contactes directes" amb els Mossos d'Esquadra, sense necessitat de passar pel filtre del Govern espanyol. La portaveu de l'agència, Tine Hollevoet, es manifestava en aquest sentit després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, posés en dubte una possible incorporació dels Mossos d'Esquadra al cos al·legant que l'agència té les seves pròpies normes de funcionament. 

La resposta de Hollevoet va evidenciar, doncs, que la incorporació de la policia catalana a l'Europol és possible però ha de ser l'Estat qui autoritzi els "contactes directes entre les seves autoritats competents i l'Europol", una opció que sembla que no contempla l'Executiu de Mariano Rajoy.

Cooperació "satisfactòria"

En qualsevol cas, el ministre ha volgut treure ferro a la qüestió i ha celebrat la col·laboració entre els diversos cossos policials. A les portes del Gran Teatre del Liceu, on s'ha presentat per agrair als treballadors de l'entitat la seva resposta davant l'atac terrorista de la Rambla, De Vigo ha demanat evitar polèmiques després d'un episodi "bàrbar i cruel" i ha assegurat que la cooperació entre les administracions i els cossos policials seguirà duent-se a terme de manera "satisfactòria". 

Méndez de Vigo Rambla - M.C.

Després de fer aquestes declaracions, el ministre s'ha dirigit al mural de Miró i hi ha dipositat un ram de flors, acompanyat de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, el delegat de Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i la expresidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.