El Govern espanyol ha començat a fer passos per impedir el referèndum de l'1 d'octubre, molts d'aquests s'han fet a través d'operacions de la Guàrdia Civil. Segons publica La Voz de Galicia, la Secretaria d'Estat té un pla dissenyat que preveu tenir mobilitzats a Catalunya entre 10.000 i 13.000 membres de les forces de seguretat espanyoles.

Alguns d'aquests efectius ja es van posar en marxa dilluns amb l'arribada d'un equip d'investigació que busca les urnes, però el que més crida l'atenció és el desplegament de 140 funcionaris enviats desde Madrid. 70 d'aquests treballadors són agents dels serveis antiterroristes de la Policia, tal i com confirma el citat diari. 

Aquest equip provinent dels serveis antiterroristes serà un dels encarregats de portar el gruix de la investigació contra el referèndum. El mitjà també indica que l'institut armat va enviar dilluns passat a diversos punts de Catalunya efectius de les seves unitats d'elit en la lluita antiterrorista. 

El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha desplaçat cap a Catalunya guàrdies antidisturbis provinents de Lleó, Pontevedra, Sevilla, València o Zaragoza, i només ha donat la consigna que no es treguin efectius amb labors antigihadistes de Madrid, Ceuta i Melilla.