Després que el passat dijous, el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides apuntés que Espanya va violar els drets polítics de Carles Puigdemont en suspendre'l com a diputat el 2018 sense que tingués cap condemna, el govern espanyol es pronuncia. La primera a pronunciar-se al respecte ha estat la vicepresidenta primera i ministre d'Assumpte Econòmic, Nadia Calviño qui ha afirmat: "La resolució reafirma que el que ha fet el senyor Puigdemont és venir a Espanya per ser jutjat". 

🟡 La reacció de Puigdemont a la condemna de l'ONU: "Efectivament, Espanya no és una democràcia plena"

Calviño ha insistit en la seva interpretació: "Justament el que es diu és que aquests fets han de ser jutjats". Per la qual cosa, considera que Puigdemont ha de tornar a l'Estat espanyol, segons ha reiterat en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més, ha aprofitat per afirmar que, actualment, a Catalunya es viu "un moment de concòrdia". "La Catalunya d'ara no té res a veure amb la de 2017, per sort. Aquells moments d'enfrontament queden lluny, estem en un moment de concòrdia", ha sentenciat. 

Les conclusions de l'ONU

El comitè conclou que l'Estat va violar els drets Puigdemont, en tant que la decisió de processar-lo per un delicte de rebel·lió resultant automàticament en la seva suspensió de càrrec com a diputat, prèvia a una condemna, no va ser per motius previstos en la legislació que siguin "raonables i objectius". Així doncs, les Nacions Unides demanen a l'Estat que adopti "totes les mesures necessàries per evitar que es cometin violacions semblants en el futur" i publiqui el text del comitè abans de 180 dies. Pel comitè, la publicació del dictamen ja suposa una "reparació" de drets per a Puigdemont, però cal evitar noves vulneracions en el futur. 

En aquest sentit, Puigdemont ha advertit que els seus drets polítics continuen sent violats perquè no pot viatjar a Catalunya per exercir com a eurodiputat. "És el moment de treure tots els obstacles espanyols que impedeixen que el conseller Comín o jo mateix poguem exercir amb tota llibertat, plenament, com a membres del Parlament Europeu, que és el que van votar més d'un milió de persones", ha afirmat Puigdemont.