Ja ho va avisar el mateix Pedro Sánchez el passat mes de desembre: el PSOE vetarà qualsevol compareixença d’un jutge a les comissions d’investigació al Congrés impulsades per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. I aquest dimarts el ministre de la Presidència i de Justícia ha mantingut la posició. Ha assegurat que el seu grup parlamentari “complirà la llei” i s’oposarà a les peticions de fer declarar jutges a la cambra baixa per tal d’explicar la persecució judicial que s’ha exercit durant el Procés contra l’independentisme. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, el ministre ha recordat que en l’esborrany de l’informe fet públic fa un parell de setmanes, la Comissió de Venècia sosté que els jutges no haurien de ser obligats a declarar a la cambra baixa.

Aquest mateix dimarts, ERC ha presentat al Congrés la seva llista de compareixents que vol a la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya. Els republicans demanen la compareixença del magistrat Manuel García Castellón i el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza. Un altre dels jutges que ERC demana que comparegui és Hermenegildo Alfredo Barrera, titular del Jutjat d'Instrucció 13 de Madrid. Paral·lelament, la formació liderada a Madrid per Gabriel Rufián també vol que la cúpula del PP de Mariano Rajoy comparegui en la comissió. El nom de l’expresident espanyol apareix a la llista dels republicans, així com el de Soraya Sáenz de Santamaría i l'excomissari José Manuel Villarejo.

El cert és que la Comissió de Venècia, en l'esborrany del seu informe, recorda que el principal objectiu de les comissions d’investigació parlamentàries és supervisar i escrutar el treball del poder executiu per garantir la responsabilitat política democràtica i millorar la transparència i l'eficiència del govern i l'administració"."Els jutges no haurien d'estar obligats a informar sobre el fons dels seus casos a ningú aliè al poder judicial", subratllava.

 

Pedro Sánchez, enrocat des del desembre

Sigui com sigui, la negativa a fer comparèixer jutges en comissions d’investigació ja l’havia deixat ben clara fa uns mesos Pedro Sánchez i el mateix Félix Bolaños. El president del govern espanyol així ho va manifestar en una conversa informal amb periodistes just abans de les vacances de Nadal.

I el mateix ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va subratllar que els jutges "no tenen obligació d'assistir a comissions de recerca" parlamentàries, perquè a més "tampoc tindria cap utilitat". Va aclarir que del "marc legal i constitucional que regula les comissions de recerca es deriva que les comissions de recerca no poden ni revisar resolucions judicials ni vincular als tribunals". Aquest dimarts ha estat encara més contundent, assenyalant que la llei no ho permet.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!