El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimecres una "mobilització parcial" de la població en plena guerra a Ucraïna, on les forces russes han patit diverses garrotades en les últimes setmanes arran d'una sèrie de contraofensives de les tropes ucraïneses. L'anunci que s'ha fet a primera hora d'aquest matí, ja ha provocat reaccions del govern espanyol com la de la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha opinat que la decisió del president rus és "dramàtica" i confirma que és un conflicte "llarg i cruel". Ribera ha dit que el moviment "augura un hivern complicat" i, per això, ha remarcat la "importància d'accelerar la independència energètica de Rússia". La vicepresidenta tercera ha dit que cal "mantenir-se units" en l'àmbit europeu, però ha avisat que serà "molt difícil mantenir una posició ferma i unida" sense independència del gas rus. Ribera ha reiterat que, tot i això, a l'estat espanyol l'abastiment de gas està assegurat.

Per la seva banda, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha assegurat que "per més que Putin decideixi que vol més dolor, més destrucció i més morts, la guerra ja la té perduda". En declaracions des dels passadissos del Congrés, el titular de Presidència s'ha dirigit així al mandatari rus que va iniciar la guerra fa més de mig any. Pel que fa a la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que "des del punt de vista d'intel·ligència, no hi ha cap moviment nuclear a Rússia. Ara bé, Putin sap que està perdent i això i el fa més perillós que abans".

Arrenca ja la mobilització

Vladimir Putin ha explicat que les activitats relatives a aquesta mobilització arrencaran aquest mateix dimecres i ha ressaltat que només els reservistes, principalment aquells amb experiència, seran cridats files, segons ha informat l'agència russa de notícies TASS. L'anunci de Putin ha arribat en un discurs a primera hora del dia, després que les seves declaracions, previstes per a la tarda del dimarts, s'ajornessin en diverses ocasions per motius no especificats.

En el seu discurs, Putin ha insistit en el seu objectiu: "Alliberar el Donbass". Motiu amb el qual també justifica la mobilització militar parcial. El líder rus ha subratllat que l'alliberament d'aquest territori és un objectiu "inamovible" pel Kremlin. Un objectiu que manté des de fa set mesos, quan va donar el tret de sortida a l'anomenada "operació espacial" amb un missatge televisiu com el d'avui. De fet, des del 24 de febrer, el líder ris no s'havia dirigit així al seu poble. En aquest cas, com ja va fer aleshores, ha insistit a titllar als ucraïnesos de "neonazis".

Durant la jornada del dimarts, el president del Comitè de Defensa de la Duma d'Estat, Andrei Kartapolov, havia dit que les especulacions sobre una mobilització general estaven "absolutament injustificades". "No hi haurà una mobilització general, va dir en declaracions al diari Parlamentstaya Gazeta. Hores abans, la Cambra baixa del Parlament de Rússia havia aprovat una sèrie d'esmenes al Codi Penal per endurir les penes de presó per actes comesos en període de guerra, inclosa la rendició, la deserció i els saquejos.