La carpeta està calenta damunt la taula. Però el govern espanyol no té ganes de parlar sobre la possible llibertat dels presos polítics. El ministre de Justícia refreda la seva promesa d’aprovar la reforma de la sedició abans d’acabar aquest any. I la portaveu María Jesús Montero no vol “comentar” sobre l’altra via, la dels indults, que ara mateix està damunt la taula del Tribunal Suprem, que ha d’emetre un informe. Tot i que des d’Unidas Podemos pressionen perquè s’agilitzi el tràmit, l’altra banda del govern esquiva parlar-ne en públic. El mateix dia que l'independentisme ha reclamat una llei d'amnistia i el PSOE hi ha tancat la porta.

Així ho ha demostrat, un cop més, la ministra portaveu en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimecres. “Torno a reiterar que el govern ni comenta ni entra a valorar ni investigacions ni sentències judicials”, ha respost Montero preguntada sobre si s’haurien de concedir els indults abans o després de les eleccions del 14-F. “Són ells els encarregats”, ha insistit en aquest sentit, remarcant “l’absoluta independència” del poder judicial. I no ha dit res més sobre aquesta carpeta calenta damunt la taula.

En canvi, la portaveu de l’executiu central ha estat molt més expansiva pel que fa a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ja compleix dos anys amb el mandat caducat. Ha interpel·lat novament el PP “perquè posi en marxa aquesta reforma i no sigui necessari activar” la reforma que van registrar al Congrés el PSOE i Unidas Podemos. “L’acord està pràcticament fet, per no dir fet”, ha dit Montero, que ha reiterat que ja s’ha aconseguit un “preacord” que els populars “es resisteixen a reconéixer en pública”. Ha criticat que cada dia fan servir “una excusa diferent” per a posposar-ho.

Jornada de quatre hores i desnonaments

La ministra d’Hisenda ha tancat un altre debat obert: el de la jornada laboral de quatre dies setmanals. Va ser un debat que va obrir Íñigo Errejón al Congrés dels Diputats, durant el debat de pressupostos, i el vicepresident segon Pablo Iglesias va recollir-ne el guant. En aquesta qüestió sí que ha volgut ser clara i concisa: “No s’ha abordat aquesta matèria en Consell de Ministres. Tampoc no s’ha abordat en el paraigua de l’àrea econòmica del govern. Estem en el marc d’una pandèmia sanitària. La prioritat d’aquest govern és tornar a les taxes de creixement d’abans”.

Preguntada sobre el retard del decret antidesnonaments, malgrat que van tancar un acord la setmana passada entre els dos socis del govern, Montero hi ha volgut treure importància, assegurant que s’abordarà en els pròxims Consells de Ministres.