Des de Moncloa neguen rotundament que el ministre d’Exteriors Josep Borrell hagi espiat els delegats de la Generalitat a l’exterior. No han fet “res censurable”. Així ho ha assegurat aquest divendres la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, que, en la mateixa línia que Borrell, ha respost que “no hi ha ni ambaixades catalanes ni cap espionatge”.

La ministra portaveu ha estat preguntada sobre la documentació que el Ministeri ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per reclamar el tancament cautelar de les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín, que demostrarien espionatge del Ministeri de Borrell a les comunicacions privades dels delegats. “No hi ha hagut absolutament res realitzat pel govern espanyol que sigui censurable”, ha reiterat la dirigent espanyola, que ha assenyalat que el Ministeri “ha exercit la seva competència”. En aquest sentit, ha volgut recordar que “afers exteriors és una competència exclusiva de l’Estat”.

Preguntada sobre l’obertura de judici oral contra el president Quim Torra pels llaços grocs de la façana del Palau de la Generalitat, Celaá ha assegurat que “hi ha un presumpte acte de desobediència i, en conseqüència, el TSJC ha obert accions”. I ha afegit en aquesta línia: “Estem a l’expectativa del que diguin els tribunals”.