Ho va confirmar la Policia Nacional a través d'un tuit, però ara el govern estatal canvia de versió i desmenteix públicament que la policia espanyola participés de la detenció del president Carles Puigdemont. Després d'assegurar que la Policia Nacional espanyola (Comissaria General d'Informació i Divisió de Cooperació Internacional), en coordinació amb el CNI, havien colaborat amb l'Oficina Federal d'Investigació Criminal d'Alemanya amb l'objectiu de detenir el 25 de març el president a l'exili, ara se'n renten les mans i sostenen que "les autoritat alemanyes són sobiranes per actuar al seu territori en compliment d'una OEDE/OID (Ordre de Detenció Europea), adoptant les mesures que estimin pertinents.

Per tant, segons la nova versió, el cos policial de l'Estat no té res a veure amb la detenció de Puigdemont. Així ho ha confirmat el govern espanyol en resposta a una pregunta que el senador d'EH Bildu, Jon Iñarritu, va fer a la Cambra Alta el 19 d'abril, en què qüestionava l'espionatge del CNI perquè, en cas que hagués estat així tal com afirmaven fonts policials i desenes de mitjans de comunicació, aniria en contra de la llei alemanya. De fet, segons sustenta la llei, "les activitats dels serveis estrangers contra la República Federal d'Alemanya són punibles a l'article 99 del Codi Penal" si no està autoritzada.

Segons la versió inicial de la policia espanyola, el CNI hauria seguit el recorregut de Puigdemont en cotxe des de Finlàndia fins que va ser detingut a Alemanya. Fins i tot, la policia espanyola va presumir a Twitter que "gràcies a una operació coordinada dels agents d'informació de policia i el CNI, Puigdemont ha estat detingut a Alemanya.

En aquest sentit, el senador basc va preguntar si les autoritats alemanyes tenien coneixement d'aquest espionatge, quina va ser la col·laboració entre les autoritats policials dels dos països i els mitjans humans utilitzats per portar-ho a terme, de quina manera es va autoritzar l'actuació en territori alemany i quina era la raó per esperar que Puigdemont entrés a Alemanya per demanar que fos detingut. Davant d'això, el Senat no va contestar fins ahir a aquestes qüestions i ho van fer traient-se qualsevol responsabilitat del damunt: "Cal indicar que en el dispositiu de detenció de Carles Puigdemont i Casamajó no hi han participat ni mitjans tècnics ni humans espanyols", asseguren ara.

Davant d'això, el president a l'exili s'ha lamentat que "em van seguir il·legalment i hauran de respondre davant la justícia, la de debò", però s'ha mostrat animat perquè està convençut que "els estats de dret investiguen aquests delictes i porten els seus responsables davant la justícia. No ho amaguen sota una catifa".

Puigdemont ha insistit més tard que el govern espanyol "ha de donar explicacions i assumir responsabilitats" perquè, ha recordat, hi ha gent a la presó i a l'exili "per culpa de falsedats com aquestes... i altres més que se sabran".

Algunes personalitats polítiques europees, com el ministre de l'Interior de Finlàndia, Kai Mykkänen, ja va voler deixar ben clar que l'espionatge del CNI havia estat fet de manera irregular i sense autorització.