Fins al 24 d'octubre del 2019, les despulles del dictador Francisco Franco es trobaven en el Valle de los Caídos. Ara bé, en aquella jornada el govern va traslladar el seu cos fins en el cementiri de Mingorrubio, on es troba actualment. Però quin cost ha tingut tot aquest afer?

Aquesta és la pregunta escrita que ha formulat el senador de Compromís Carles Mulet al Senat. En total, l'Executiu espanyol s'ha gastat 125.000 euros des que es va iniciar l'operació per adequar la nova tomba fins ara.

Al detall, abans del trasllat, l’Estat va destinar 39.811,79 euros als treballs d’adequació del panteó i 6.531,97 en la instal·lació del sistema de seguretat i altres treballs per a arranjar de l’espai.Familia Franco exhumacion dictador ACNMoment en què treuen el cos de Francisco Franco del Valle de los Caídos / ANC

Altres despeses

El cementiri de Mingorrubio, al municipi del Pardo (Madrid), s’ha convertit ara en el lloc de pelegrinatge dels franquistes. Tot i que a causa de la pandèmia s'ha vist reduïda la possibilitat d’accedir a l’espai, la tomba s'ha omplert de banderes, flors, verges, ciris o fins i tot emblemes militars com del Cos de Policia Nacional d'Espanya o la Guàrdia Civil.

En aquest sentit, des que es va traslladar el cos del dictador en aquest recinte, només en seguretat, l'Estat ha abonat 78.000 euros. A banda d'això, també ha hagut de pagar un total de 387,84 euros per la neteja de l'espai. 

Treure a Franco del Valle de los Caídos va ser una gran promesa del govern de Pedro Sánchez. Ara bé, assolir aquesta fita li va costar més d'un any. L'escull principal ha estat una batalla judicial amb els descendents del dictador. Primer, aquests no volien que el traguessin del seu mausoleu; després, volien que l'enterressin a la catedral de l'Almudena, al centre de Madrid, on té una cripta la família i està la seva filla. Finalment, l'Estat va guanyar en tots els tribunals i el dictador va ser traslladat a Mingorrubio on el van dipositar junt amb la seva dona. 

La nova llei de la Memòria Històrica prohibeix que es faci enaltiment de símbols franquistes o nazistes, així com reclamava despolititzar el Valle de los Caídos. Amb tot, això no es va aconseguir amb l'exhumació de Franco, en la qual van acudir centenars dels seus simpatitzants per acomiadar-se d'ell. 

 

Imatge principal: La tomba de Franco a Mingorrubio / EFE