El govern espanyol celebra el pas al costat de Carles Puigdemont, del qual s'atribuïa l'èxit aquest dijous, però menysprea la demanda anunciada pel dirigent català a Espanya davant del Comitè de Drets Humans de l’ONU. El portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha justificat que el govern destituït havia tingut "nul ressò per part de la comunitat internacional" en el reconeixement de la declaració d'independència, preguntat al respecte en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, com si l'assumpció impliqués que la querella no hagués de prosperar. 

"Recordo el senador que deia que 32 països reconeixerien la República", s'ha burlat el portaveu, sobre les declaracions de l'exjutge Santi Vidal que van circular per les xarxes fa uns mesos, i que ha recordat en la seva resposta a la querella per "violació de drets humans" que el president va anunciar aquest dijous. "La realitat és la que és. Es deia que la secessió no tindria cap repercussió, que Europa donaria suport al procés secessionista. Sempre hi ha un desfasament entre el que diuen i la realitat", ha reblat De Vigo més tard sobre la projecció internacional del sobiranisme.

Fonts de la Moncloa tampoc veuen viable la candidatura de Jordi Turull, per si és empresonat o inhabilitat "d'aquí a uns mesos"

La qüestió és que l'executiu central espera que el Parlament investeixi un candidat que no tingui afers judicials, o es trobi en presó preventiva. Per aquest motiu, el nom de Jordi Sànchez no agrada. "Sembla fora del sentit comú i de tota lògica que una persona que està en presó provisional pugui exercir les seves responsabilitats", ha dit el ministre de Justícia Rafael Catalá. Aquest, però, ha deixat en mans del jutge Pablo Llarena la decisió de donar-li la llibertat per assistir al ple d'investidura. "Està coneixent la causa el jutge instructor i serem respectuosos amb aquesta decisió", ha afegit.

Així les coses, De Vigo ha advertit que l'executiu central no toleraria "cap farsa", en al·lusió a si s'intentava investir Sànchez a distància, perquè la interlocutòria del Tribunal Constitucional va ser clara amb la impossibilitat de la delegació o la investidura telemàtica de Puigdemont. 

Fonts de la Moncloa, però, tampoc veuen viable la candidatura de Jordi Turull, encara que no es trobi en presó preventiva actualment, cosa que no implica que ho pogués estar "d'aquí a uns mesos", segons les fonts consultades, en tant que investigat per presumpte delicte de rebel·lió. Així i tot, l'executiu central diu que no tem eleccions, com Puigdemont ha advertit que podria forçar, en cas que no tirés endavant la proposta de Sànchez, perquè això "correspon al Parlament", afegeixen les fonts –tot i que el rellotge del compte enrere no s'ha posat en marxa encara–.