La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha confirmat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que el govern de Pedro Sánchez manté la intenció de canviar el delicte de rebel·lió contemplat en el Codi Penal per adaptar-lo a les "noves situacions" i "actors".

Sánchez, abans convertir-se en president del govern espanyol després de l'èxit de la moció de censura, va defensar la necessitat de reformar la legislació per actualitzar aquesta conducta penal al segle XXI. El seu objectiu és adequar el delicte de rebel·lió a esdeveniments com els ocorreguts a Catalunya en relació amb el procés.

Delgado, en resposta a la pregunta del diputat del PP Pablo Martos en la sessió de control sobre si el govern espanyol manté aquesta voluntat, s'ha manifestat en la mateixa línia que l'ara president i ha recalcat la necessitat de realitzar un "debat assossegat" on s'assoleixi el "màxim dels consensos" per afrontar les "noves situacions, fins i tot nous actors" que poden aparèixer en relació amb el delicte de rebel·lió.

Alçament militar i violència

La ministra ha recordat que aquest delicte té el seu origen "en una llei de 1900" i que es va introduir en el Codi Penal el 1928 com a traïció. El tipus penal que es coneix actualment es va preveure el 1932 i fins a l'actualitat s'ha mantingut amb uns "contorns d'alçament militar, de cop militar i amb un element que és la violència".

Per la seva part, Martos, que ha destacat que Sánchez és president de govern gràcies al suport dels partits independentistes presents en el Congrés, ha aprofitat la seva intervenció per retreure el "bon rotllo" que ha aparegut en els mitjans de comunicació del cap de l'Executiu amb el president de la Generalitat, Quim Torra; així com la seva voluntat de recuperar els articles de l'Estatut d'Autonomia declarats inconstitucionals. "Em sembla obscè", ha dit.

En aquest sentit, també ha assenyalat que no comparteix el plantejament fet pel líder dels socialistes a Catalunya, Miquel Iceta, de deixar en llibertat els líders independentistes en presó provisional processats pel procés sobiranista a Catalunya ni el "canvi de política penitenciària respecte als terroristes d'ETA", anunciat pel govern espanyol.