El govern espanyol ha declarat zona catastròfica Catalunya i dotze comunitats autònomes més arran dels greus incendis forestals que s'han viscut aquest estiu. 

El primer Consell de Ministres del curs polític ha aprovat com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil les següents comunitats: Castella i Lleó, Andalusia, Aragó, Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, les Illes Balears, La Rioja, Madrid, Navarra i el Principat d'Astúries.

"Han estat situacions molt dramàtiques i manifestem la sensibilitat del govern", ha dit la portaveu i ministra de política Territorial, Isabel Rodríguez, en roda de premsa. Rodríguez també ha anunciat que les tretze comunitats autònomes es beneficiaran d'una sèrie de "mesures i ajudes destinades a pal·liar tant els danys personals com materials" dels afectats.

L'executiu espanyol ha considerat que la seva intervenció està "justificada" per "solidaritat interterritorial" davant de la "magnitud" de les catàstrofes i les mesures que han hagut d'adoptar les respectives comunitats. També ha esgrimit que quan es tingui una "estimació definitiva dels prejudicis", les regions rebran ajudes tant destinades a persones físiques com jurídiques, així com les administracions municipals.

La ministra Rodríguez ha remarcat la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, el passat cap de setmana a les zones afectades d'Àvila (Castella i Lleó), i ha volgut reconèixer els professionals que es dediquen a la prevenció i extinció d'incendis.

La polèmica dels hidroavions

Després de l'incendi de Llançà, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Joan Delort, va assegurar que La Moncloa havia impedit la participació d'hidroavions de Catalunya Nord en l'extinció del foc. El govern espanyol, en un comunicat, va replicar que "no es va considerar oportú ni necessari sol·licitar ajuda a la veïna França".

En el comunicat, el govern espanyol, argumentava que va plantejar "reiteradament" la possibilitat que la Generalitat comptés amb la mobilització de la Unitat Militar d'Emergències, per així evitar la propagació de l'incendi i afectacions a la població. 

L'afer dels hidroavions va generar una gran polèmica on els serveis catalans recriminaven al govern espanyol una certa inacció i falta de resposta davant del foc a Llançà. Ara, l'executiu de Pedro Sánchez ha aprovat la zona catastròfica a Catalunya, a causa dels nombrosos incendis patits durant l'estiu. Aquesta mesura facilitarà molts tràmits i ajudes en les zones cremades i per la població afectada.

Imatge principal del Consell de Ministres del govern espanyol. - ACN