Per al govern espanyol, només hi ha una via possible: la negociació dins el marc de l’Estat de les autonomies. L’encarregada d’assenyalar el camí a l’independentisme ha estat la portaveu Isabel Celaá, que després del Consell de Ministres d’aquest dimecres s’ha felicitat pels “avenços en el diàleg bilateral” entre l’Estat i el govern basc. La comissió mixta de transferències ha acordat el traspàs de les competències sobre totes les carreteres. De la mateixa manera, ha afegit, s'està treballant amb la Xunta de Galícia.

“Es recull a l’Estatut de Gernika i a la disposició primera de la Constitució espanyola”, ha assenyalat la dirigent socialista. Malgrat que no ha citat el cas català, sí que ha remarcat que és “dins el marc de la Constitució” que s’han de produir els avenços en l’autogovern. Ha fet una defensa de l’article 2 de la Constitució espanyola, que estableix l’autonomia de les “regions i nacionalitats” de l’Estat.

Sense marxar del País Basc, després dels incidents d’Albert Rivera a Errenteria diumenge passat, Celaá ha volgut expressar la “condemna formal” del govern espanyol. “Rebutgem qualsevol tipus de coacció o violència durant la campanya electoral”, ha assenyalat. I ha afegit: “Tots els partits hem de poder expressar-nos a qualsevol lloc sense boicots ni pressions”. És per això que ha instat totes les formacions a “fomentar amb els seus discursos la tolerància i les bones relacions”.

Per altra banda, la portaveu espanyola ha confirmat la presència del president Pedro Sánchez en el debat a quatre de RTVE dilluns que ve. "En igualtat de condicions, el govern espanyol sempre optarà per la televisió pública", ha defensat. Ha mostrat respecte per la JEC com a òrgan jurisdiccional competent. “Hi serà amb la voluntat que sigui propositiu i allunyat de l’insult i la crispació”, ha conclòs.