Es tracta d’una “campanya d’assetjament” que està “traspassant límits que van més d’allò que és tolerable”. Així ho ha denunciat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres. “És una cacera”, ha insistit. Ha assenyalat el PP, que està “en connivència amb la nova dreta” de Ciutadans. La campanya, ha afegit, és "incomparable en democràcia".

"Un cop més l'oposició està demostrant que no ha sabut assumir la pèrdua del poder", ha assegurat la portaveu de l'executiu espanyol. Ha denunciat dos fets. Per una banda, el bloqueig de la Mesa del Congrés de la maniobra de Pedro Sánchez per aprovar els pressupostos generals de l'Estat. Per l'altra, una campanya d'atac "personal" contra els ministres, en aquest cas contra Dolores Delgado i Pedro Duque.

Sobre els pressupostos, Isabel Celaá ha lamentat que l’oposició “no permet avançar en una nova senda de dèficit acceptada per Europa”. Ha acusat el PP i Ciutadans de fer un ús “partidista” de la Mesa del Congrés, “privant la societat espanyola de disposar en els pròxims pressupostos de 6.000 milions d’euros per al blindatge de l’Estat del benestar”.

Segons la portaveu, tenen un únic objectiu: “impedir l’agenda de canvi”. I els ha retret: “El que no diuen és que estan provocant un bloqueig a les millores socials, en sanitat, en educació, en dependència”. Sense aquest govern, ha afegit, “no hi hauria beques per a pobresa infantil, ni protecció universal de la salut, ni es revertirien les retallades en educació”.

“Davant aquesta estratègia política, reiterem les paraules del president: vam venir a netejar, estem netejant i continuarem netejant”, ha sostingut.

L’independentisme “ha de ser intel·ligent”

La portaveu del govern espanyol ha reiterat aquest divendres les paraules del president Pedro Sánchez des de Nova York dirigides a l’independentisme. “El president ha estat molt clar: si es persisteix en la persecució del conflicte, hi haurà eleccions”, ha assegurat. I ha afegit: “Si les forces sobiranistes fossin intel·ligents, aprofitarien l’oportunitat”.

En aquest sentit, Celaá ha reivindicat que el diàleg bilateral està donant fruits, com el desbloqueig del deute de la disposició addicional tercera de l’Estatut o l’increment dels efectius dels Mossos d’Esquadra. És per això que ha demanat als independentistes que “desarmin la retòrica” per “aconseguir més resultats”.

“El govern espanyol ha de fer-li una pregunta al Govern: volen parlar d’autogovern o no?”, ha preguntat. “Si volen dialogar, dins la llei o no? Volen continuar avançant en la resolució del conflicte o no?”.

Villarejo, Delgado, Duque...

Preguntada per les gravacions de l’excomissari José Manuel Villarejo amb la ministra de Justícia Dolores Delgado, la portaveu de l’executiu ha reiterat el mateix missatge dels últims dies: “No atenem a les extorsions”. En aquesta línia, ha recordat que Villarejo no ha tingut una “conducta moral exigible” i que “per això està a la presó”.

“La ministra Delgado ha donat les explicacions pertinents, i més en donarà en el Congrés dels Diputats, en seu parlamentària”, ha defensat Celaá. Ha assenyalat que la membre del govern espanyol “té confiança plena d’aquest govern i del president”.

En els mateixos termes s’ha pronunciat sobre el cas del ministre de Ciència, Pedro Duque. “Ha fet totes les declaracions corresponents ahir i avui”, ha indicat. “És un excel·lent ministre, un home respectat, amb una altíssima qualificació, que tenim la satisfacció de tenir com a company”, ha conclòs.

1.500 declaracions de béns

Entre les decisions acordades pel Consell de Ministres d’aquest divendres, destaca la publicació aquest dissabte d’un total de 1.500 declaracions de béns al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Pertanyen als alts càrrecs de l’Estat durant els últims quatre anys, tant del PP com del PSOE, inclosos els seus ministres.

Per altra banda, el govern espanyol també ha aprovat un nou marc de regulació dels vehicles amb conductor (VTC), que cedeix a les comunitats autònomes la normativa sobre aquest tipus de vehicles i dona una moratòria de quatre anys per organitzar la convivència amb el sector del taxi.