El diari mexicà El Economista ha acusat les autoritats espanyoles de fer boicot a la consellera d'Afers Exteriors, Victòria Alsina, en la seva visita oficial al país. Com ha avançat Vilaweb, el canal de televisió del Congrés mexicà va entrevistar Alsina, però no va transmetre l'emissió i la va censurar. 

El diari mexicà explica el que va passar: “L'ordre va venir de molt, molt amunt”, se li va sentir dir a un assessor d'Ignacio Mier Velazco, líder dels diputats de Morena, i que exercia  com a enllaç de diplomàtics espanyols i/o funcionaris mexicans", indica. El partit Morena, conegut com a Moviment de Regeneració Nacional, és el del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador.

Segons el rotatiu, el Congrés mexicà va optar "per guardar la cinta en una llauna". El resultat és que la visita d'Alsina a la cambra legislativa mexicana va ser "surrealista" i "poc diplomàtica", lamenta.

La pressió contra la presència catalana al Congrés mexicà no va acabar aquí, i quan Alsina va comparèixer després a la comissió d'Exteriors de la cambra hi van anar pocs diputats perquè "van rebre trucades i pressions perquè no s'hi presentessin".

El senador de Junts Josep Lluís Cleries ha presentat diverses preguntes al govern espanyol sobre aquesta visita, per intentar aclarir el que ha passat: "Li consta al govern espanyol que es va censurar l'entrevista a Alsina al canal del Congrés de Mèxic? Per què, segons el govern espanyol, Mèxic va censurar l'entrevista? La diplomàcia espanyola segueix treballant per boicotejar l'acció exterior de la Generalitat?", ha indicat.

El president López Obrador manté periòdicament polèmiques amb Espanya amb l'argument de la conquesta d'Amèrica, però tot indica que no vol anar més enllà. Al mes de setembre va criticar les "elits" espanyoles, que amb la seva "arrogància" i "ínfules de superioritat", continuen defensant que van arribar per "civilitzar" Mèxic, quan el que van portar va ser "la verola".

"No estic culpant ningú, a veure, debatem i que ens ajudin també a Espanya i a altres parts, sobretot a Espanya, perquè encara els llibres de text els ensenyen que van venir a civilitzar-nos i nosaltres estimem molt, molt, molt el poble espanyol, un poble treballador, honest, un poble germà", va dir.

"Però això no té a veure amb el poble espanyol sinó amb les elits que tenen una arrogància, ínfules de superioritat, no saben ser humils, però de totes maneres els respectem molt i que visca Espanya i que visca Mèxic", va matisar.

Aquestes declaracions sobre el paper que els espanyols van exercir després de la seva arribada a Amèrica van tenir lloc mentre el president mexicà parlava sobre el pla de vacunació a Mèxic, i celebrava els èxits científics que han permès que en menys d'un any s'hagin pogut desenvolupar diverses vacunes contra el coronavirus.