Cop de porta del govern espanyol a les demandes de Junts per Catalunya. Isabel Rodríguez, la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez, ha avisat el partit de Carles Puigdemont que ni el referèndum ni l’amnistia seran concedides pel PSOE per tal de mantenir-se a La Moncloa. “Si una cosa ha quedat demostrada és que a Catalunya i al conjunt d’Espanya només hi cap el marc constitucional; i també a partir de l’expressió dels catalans el 23-J, queda clar que això ha agradat també a Catalunya”, ha etzibat aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Preguntada per com encara el govern espanyol una negociació amb Junts per Catalunya, s’ha mantingut en la mateixa línia de Pedro Sánchez, que implica demanar paciència i anar termini a termini. “El següent pas és finalitzar el recompte del vot exterior, després, que els diputats prenguin possessió i després, que es constitueixi la Mesa del Congrés dels Diputats”, ha dit. I ha demanat “donar temps a cada procés”.

Així, ha reiterat que l’electorat espanyol va complir amb allò que pretenia el president del govern espanyol: aturar l’onada iniciada pel PP i Vox a les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M i “marcar un camí contrari al del retrocés”. Així, també ha deixat clar que no és hora encara de parlar sobre què pot oferir el PSOE a Junts per Catalunya, quan ha estat preguntada sobre si aquesta legislatura pot convertir-se en la de la reconfiguració territorial”.

No s’han constituït les Corts i ja em parlen sobre canviar el model d’Estat, que implica canviar la Constitució”, ha començat la portaveu socialista, per posteriorment parar el carro i insistir que el primer que cal fer és celebrar la victòria del progressisme a les eleccions del 23-J. “S’ha constatat una Espanya diversa a les urnes”, ha afegit.

Contactes amb Carles Puigdemont

Paral·lelament, fonts de La Moncloa es renten les mans traslladant la responsabilitat als grups parlamentaris sobre les negociacions amb Junts per Catalunya. De la mateixa manera, afirmen que la tasca de Jaume Asens d’intentar convèncer Carles Puigdemont no és del govern de coalició, sinó de Sumar. “El govern no envia emissaris i no hi ha contactes ni formals ni informals”, reiteren.

En tot cas, l’equip de Pedro Sánchez diu públicament i en privat que ara arriben les vacances d’estiu i que cal “reposar” els resultats del 23-J, per així començar a tenir plans de futur a partir del setembre. De la mateixa manera, neguen que el president del govern espanyol tingui pensat reunir-se amb Alberto Núñez Feijóo en els pròxims dies. El líder del PP havia insinuat una trobada entre tots dos, però ara l’equip del líder socialista ho nega taxativament.