Davant els anuncis de desobediència a les sentències del Tribunal Constitucional per part de la Generalitat, el govern espanyol redobla l'aposta per combatre el procés sobiranista poques setmanes abans de l'1 d'octubre posant damunt la taula novament l'article 155 de la Constitució i assegurant que els tràmits per a la seva aplicació es podrien fer efectius en un termini —aproximat— de 5 dies. Fonts de la Moncloa ho asseguraven aquest dimarts a la tarda als passadissos del Senat, revelant que ho tenien "tot estudiat" i que els terminis per usar aquest instrument no serien tan extensos com s'havia dit en el passat, de manera que podria aplicar-se abans del referèndum. 

"Ho tenim tot estudiat, però no pensem dir els nostres plans a aquells qui et canvien un ordre del dia per aprovar les seves lleis" [de desconnexió], assegurava una font de la Moncloa per exposar que el desenvolupament d'aquest article —que sovint s'ha considerat ambigu i inconcret per part dels juristes— ja s'hauria estudiat amb antelació, possiblement en informes per part de l'Advocacia de l'Estat i amb lletrats experts en dret parlamentari de Congrés i Senat. "Si d'aquí a l'1-O fan 150 coses, nosaltres ja n'hem estudiat 151, ho tenim tot previst", insisteixen. 

La qüestió és que les fonts no indiquen quantes conselleries podrien ser intervingudes, o quines, però sí que exhibeixen la sensació de tenir el control de la situació. La llei hauria de ser tramitada a la cambra alta, amb necessitat de convocar el ple 24 hores abans de la celebració i terminis aproximats de 48 hores per a la notificació i resposta del Govern català. Així les coses, les fonts insisteixen que aquest no és un escenari previst de moment —per exemple, perquè el PSOE es nega a donar-hi suport i exigeix "proporcionalitat" a l'executiu central—, sinó que és un dels instruments que té Mariano Rajoy a l'abast per aturar el procés.

Tanmateix, la situació suposa un nou gir de la Moncloa, després que el mateix portaveu del Partit Popular, Rafael Hernando, descartés a l'estiu aquest article perquè la seva promulgació resultava "massa lenta" abans de l'1-O. Així i tot, les darreres declaracions de Rajoy la setmana anterior, quan es van aprovar les lleis de referèndum i transitorietat, van posar de manifest que el gallec estava disposat a tot perquè el referèndum no fos possible. "No renunciaré a res", advertia, en al·lusió a tots els ressorts de l'Estat.

Al marge de les declaracions del govern espanyol, fonts del Partit Popular avisaven dilluns que l'article 155 tenia més números per tramitar-se a posteriori de l'1 d'octubre, potser albirant la idea d'un escenari on el president Carles Puigdemont oficialitzés el resultat del referèndum que la Moncloa reitera que "no es produirà".